Универзитет БЛ тражи да га премјесте у други ресор!

Управа Универзитета у Бањалуци не жели више да има посла са Министарством просвјете и културе. Упутиће иницијативу Влади Републике Српске да их премјести у ресор науке и технологије.

субота, октобар 22, 2016 / 22:14

Управа Универзитета у Бањалуци не жели више да има посла са Министарством просвјете и културе. Упутиће иницијативу Влади Републике Српске да их премјести у ресор науке и технологије.

Нису задовољни начином на који се министар, Дане Малешевић, односио према спору ректора и бившег декана Правног факултета. У просвјети му, поручује Милан Матаруга, нису чували леђа, и нису стали у одбрану Универзитета.

“Очекујемо да ће високо образовање наћи своје боље мјесто кроз одлуке и активности Владе РС, ако његова локација буде при Министарству науке и технологије, јер у основи високог образовања јесте наука”, истакао је Милан Матаруга, ректор Универзитета у Бањалуци.

Упућени тврде да је одлука Сената још једна од размирица између СНСД-а и ДНС-а. Министру просвјете замјерају и што се није огласио поводом, оспораваног, учешћа Високе школе унутрашњих послова у избору ректора. А требало је, сматра Матаруга, јер је њен статус одредило управо Министарство. Тамо се правдају да нису имали надлежност да се мијешају у спор.

“Министарство просвјете и културе нема намјеру да се мијеша у отворена питања Универзитета у Бањалуци и Инспектората РС, имајући у виду да су ова два органа аутономна у свом дјеловању и одлучивању”, наведено је из Министарства просвјете и културе РС.

С друге стране, министар науке и технологије, Јасмин Комић, за АТВ каже да нема ништа против да високо образовање припадне његовом ресору. Али тек кад се ријеше одређена питања.

“По мени, пожељне су још неке додатне анализе да се о томе размисли. Разумљиво је, из Министарства науке и технологије немамо ништа против да дође до ове промјене. Мислимо да има пуно основа да се то уради на одређени начин, али увијек је потребно да се то анализира из више углова”, изјавио је Јасмин Комић, министар науке и технологије РС.

Дотад, не престаје да варничи између Милана Матаруге и Витомира Поповића. Ректорат на тужбу одговара дисциплинским поступком, а тражиће се и одговорност просвјетних инспектора који су оспорили начин избора ректора.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *