УНЕСКО проглашава резерват биосфере Мура-Драва-Дунав

УНЕСКО ће у сриједу, 15. септембра на састанку у Абуџи прогласити резерват биосфере Мура-Драва-Дунав у пет држава, чиме то постаје највеће заштићено ријечно подручје у Европи, сазнаје Свјетска организација за заштиту природе Адрија.

недеља, 12 септембра, 2021 / 10:40

Иницијативу за заштиту ријечног крајолика Муре, Драве и Дунава, такозвани "Европски Амазон" на подручју Аустрије, Словеније, Мађарске, Хрватске и Србије покренули су прије више од 20 година еколошки активисти и организације цивилног друштва.

"Рад на успостављању резервата биосфере Мура-Драва-Дунав службено је почео 2011. године, када су ресорни министри пет земаља потписали декларацију о успостављању прекограничног резервата биосфере", подсјећа организација, која је дио те иницијативе од самога почетка.

Заједничка номинација послата у априлу прошле године, повезала је резервате биосфере у Аустрији, Словенији и Србији, те прекогранични резерват биосфере Мура-Драва у Хрватској и Мађарској у јединствено заштићено подручје.

Ријеч је о највећем ријечном заштићеном подручју у Европи, које покрива скоро милион хектара и 700 километара ријечних токова, гдје живи око 900.000 становника.

"Европски Амазон" обилује ријетким стаништима попут великих поплавних шума, пјешчаних и шљунчаних спрудова, стрмих обала, рукаваца и мртвица.

Дом је највеће популације орла штекавца у Европи и гњездилиште многих угрожених врста птица, попут брегуница, мале чигре и црне роде, станишта дабра и видре, те риба као што је кечига.