УНДП: Због короне развој човјечанства иде у минус

Локални огранак УНДП шаље саоштење осмишљено у централи на Источној Ријеци у Њујорку. Због кориштења искључиво латинице и писања појмова у оригиналној графији страних језика, Фронтал.РС га пресловљава машински.

понедељак, 25 маја, 2020 / 13:43

Координирано дјеловање с фокусом на правичност и даље има потенцијал да ограничи ефекте садашње незапамћене кризе: превазилажење дигиталних несразмјера смањило би број дјеце која тренутно не стичу знања због затворених школа.

Глобални хумани развој, мјерљив као комбинација образовних, здравствених и животних стандарда у свијету, могао би се по први пута наћи у силазној путањи откада је концепт уведен 1990. године, упозорио је Развојни програм Уједињених нација (УНДП).

"Свијет је свједочио бројним кризама у посљедње три деценије, укључујући глобалну финансијску кризу од 2007. до 2009. године. Свака је тешко погодила хумани развој, али у цјелини, добици од развоја глобално су акумулирани из године у годину", истакнуо је администратор УНДП-а Ацхим Стеинер. "ЦОВИД-19, са својим троструким ударом на здравство, образовање и приходе, могао би промијенити овај тренд."

Пад у основним областима хуманог развоја примјетан је у већини земаља, било богатих или сиромашних, у свим регијама.

ЦОВИД-19 је до сада однио више од 300.000 живота, док ће се ове године глобални приход по глави становника смањити за четири посто.

Са затварањем школа, "ефективна стопа дјеце ван система школовања", односно постотак дјеце основношколског узраста, прилагођен како би одразио број дјеце без приступа интернету, према процјенама УНДП-а 60% дјеце не добива образовање, доводи до глобалних нивоа који нису виђени од 1980-их.

Комбиновани ефекти оваквих удара могли би значити највећи преокрет у евидентираном хуманом развоју.

У ово нису убројани други значајни ефекти, на примјер, напредак у остваривању родне равноправности. Негативни ефекти на жене и дјевојчице обухватају економске ефекте, односно, зараду и мању штедњу те већу несигурност радних мјеста, али и репродуктивно здравље, неплаћени рад код његе и родно условљено насиље.

ЦОВИД-19: веће неједнакости

Очекује се да ће пад хуманог развоја бити знатно већи у земљама у развоју са слабијим капацитетима да се изборе са социјалним и економским падом код пандемије у поређењу с богатијим земљама.

У образовању, са затвореним школама и значајним несразмјером у приступу учењу путем интернета, процјене УНДП-а наводе да је 86% дјеце у основном образовању данас ван школског система у земљама с ниским степеном хуманог развоја, у поређењу са тек 20% у земљама с изразито високим степеном хуманог развоја.

Али уз правичнији приступ интернету којим би земље превазишле несразмјер у односу на водеће земље у својој развојној групи, изводљиво је да се превазиђу постојеће разлике у образовању.

Одлучне интервенције усмјерене на правичност могу помоћи код приближавања привреда и друштава, ублажавајући на тај начин далекосежне ефекте ЦОВИД-19 пандемије.

"Ова криза показује да, уколико не укључимо правичност у наше политике, многи ће још и више заостајати. Ово је посебно важно у свјетлу "нових потреба" 21. вијека, попут приступа интернету, који нам помажу да користимо телеобразовање, телемедицину и да радимо од куће," истиче Педро Цонцеиçãо, директор Канцеларије УНДП-а за извјештај о хуманом развоју.

Примјена приступа усмјерених на правичност би била истовремено и финансијски приступачна. Примјера ради, процјењује се да би превазилажење несразмјера у приступу интернету за земље ниског и средњег дохотка коштало тек један посто вриједности ванредних пакета фискалне подршке који се свијет до сада обавезао осигурати у одговору на ЦОВИД-19.

Важност правичности истакнута је у Оквиру Уједињених нација за хитни социоекономски одговор на ЦОВИД-19 кризу, којим се утврђује полазна основа уз зелени аспект, укључену родну равноправност и добру управу за изградњу "нове нормале". Препоручује се пет приоритетних корака за рјешавање сложености ове кризе: заштита здравствених система и услуга; јачање социјалне заштите; заштита радних мјеста, малих и средњих предузећа и радника из неформалног сектора; омогућавање учинака макроекономских политика за све; те промоција мира, добре управе и повјерења за изградњу социјалне кохезије. УНДП позива међународну заједницу да без одлагања улаже у способност земаља у развоју да слиједе ове кораке.