УН позива Кипране да ријеше кључне проблеме

Савjет безбиједности Уједињених нација позвао је вође кипарских Грка и Турака да начине "одлучан напредак” у рјешавању кључних проблема који стоје на путу уједињењу медитеранског острва, подијељеног од 1974. године. До подјеле је дошло након што је Турска окупирала сјеверни дио острва, већински насељен Турцима, а то се догодило пошто су у Никозији пуч извеле […]

среда, 31 јула, 2013 / 07:33

Савjет безбиједности Уједињених нација позвао је вође кипарских Грка и Турака да начине "одлучан напредак” у рјешавању кључних проблема који стоје на путу уједињењу медитеранског острва, подијељеног од 1974. године.

До подјеле је дошло након што је Турска окупирала сјеверни дио острва, већински насељен Турцима, а то се догодило пошто су у Никозији пуч извеле снаге које су се залагале за присаједињење Кипра Грчкој.

Кипарски Турци су 1983. године прогласили независну државу коју признаје само Турска.

Савјет безбиједности је у резолуцији усвојеној са 13 гласова „за”, уз два уздржана, констатовао да је дошло до напретка у преговорима и припремама за нове разговоре, заказане за октобар.

Међутим, Савјет је указао да су потребни већи напори како би се дошло до „свеобухватног и трајног споразума”.

Резолуцијом се продужава мандат мировних снага УН на Кипру до 31. јануара 2014. године. Те снаге имају 860 војника и 65 полицајаца. Суздржани приликом гласања били су Азербејџан и Пакистан.