УН: Помоћи плутајућим Рохињама у Индонезији

Агенција УН за избјеглице /УНХЦР/ позвала је данас државе да помогну муслиманским Рохиња избјеглицама изгубљеним на мору, након што је 20 људи наводно погинуло, а стотине стигле на обалу Индонезије након више седмица плутања у Индијском океану.

уторак, 27 децембра, 2022 / 13:07

Близу 500 Рохиња стигло је у Индонезију у претходних шест седмица, "а многи нису реаговали, упркос бројним молбама и апелима за помоћ", саопштио је УНХЦР.

Агенција УН наводи да би 2022. могла да буде једна од најсмртоноснијих година на мору за Рохиње, пошто све више припадника овог народа бјежи из избјегличких кампова у Бангладешу због веома лоших услова.

Вјерује се да је почетком децембра потонуо брод са 180 избјеглица и да су сви настрадали, наводе групе за људска права.

Рохиње су одавно изложене прогону од стране будистичке већине у Мјанмару, који се граничи са Бангладешом. Годинама многи од њих налазе уточиште у сусједним земљама, попут Тајланда и Бангладеша, а када је море мирније крећу ка Малезији и Индонезији.

Готово милион људи живи у препуним камповима у Бангладешу, укључујући стотине хиљада оних који су избјегли због акције војске Мјанмара 2017. године, која одбацује наводе да је починила злочине против човјечности.