УН: Истражити тортуру у перионицама католичке цркве у Ирској

Комитет Уједињених нација против тортуре позвао је данас Ирску да истражи наводе да су деценијама биле мучене жене и дјевојчице које су слане да раде у перионицама којима је управљала католичка црква. Комитет, са сједиштем у Женеви, саопштио је да ирска влада треба да покрене „брзу, независну и детаљну истрагу” о злостављањима која су се […]

уторак, 7 јуна, 2011 / 07:12

Комитет Уједињених нација против тортуре позвао је данас Ирску да истражи наводе да су деценијама биле мучене жене и дјевојчице које су слане да раде у перионицама којима је управљала католичка црква.

Комитет, са сједиштем у Женеви, саопштио је да ирска влада треба да покрене „брзу, независну и детаљну истрагу” о злостављањима која су се наводно дешавала у периоду између 1922. и 1996. године.

Одговорни треба да буду кривично гоњени и кажњени, а жртве треба да добију компензацију, наведено је у данас објављеном извештају комитета који је пренео АП.

Неколико хиљада младих жена и дјевојчица слате су у такозване Магдалена перионице које су водиле католичке калуђерице, а над којима су власти имале мало надзора.Оставите одговор