УН и 202 масовне гробнице Исламске државе у Ираку

Најмање 200 масовних гробница пронађено је у Ираку у областима које су раније биле под контролом екстремистичке Исламске државе, наводи се у данас објављеном извјештају Уједињених нација.

уторак, 6 новембра, 2018 / 17:27

У гробницама се налазе остаци тијела више хиљада људи за које се вјерује да су жртве сунитске екстремистичке групе, која је у периоду између јуна и децембра 2014. године, освојила већи дио сјеверног Ирака прогласивши га својим „калифатом“, преноси Ројтерс.

Међу њима има и жена, дјеце, старијих особа и инвалида, као и припадника ирачких оружаних снага и полиције, наводи се у извјештају УН.

Раније су УН саопштиле да је скоро 33.000 цивила убијено у нападима Исламске државе у Ираку, а да је више од 55.000 рањено.

Гробнице су пронађене у четири провинције: Нинева, Крук, Салах ел-Дин и Анбар, које се налазе у западних и сјеверним дјеловима земље, у близини границе са Сиријом.

Исламска држава је те области држала под контролом до децембра 2017. године, када су је поразиле ирачке снаге, уз подршку коалиције предвођене САД.

Процијењује се да се у 202 гробнице налази између 6.000 и 12.000 тијела жртава, али се напомиње да је тешко утврдити тачан број, јер је до сада ископано само 28 масовних гробница, а ексхумирано 1.258 тијела.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *