УН: Дебата о међународном кривичном суду

У Њујорку ће данас бити одржана тематска дебата Генералне скупштине УН о теми "Улога Међународног кривичног суда на помирењу". У дебати ће учествовати и предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић, који је јуче отпутовао у Њујорк. Планирано је да се Радмановић учесницима скупа обрати послије подне по средњоевропском времену, саопштено је из Предсједништва БиХ. Током учешћа […]

среда, април 10, 2013 / 08:34

У Њујорку ће данас бити одржана тематска дебата Генералне скупштине УН о теми "Улога Међународног кривичног суда на помирењу".

У дебати ће учествовати и предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић, који је јуче отпутовао у Њујорк.

Планирано је да се Радмановић учесницима скупа обрати послије подне по средњоевропском времену, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Током учешћа на предсједничкој сесији Генералне скупштине УН, очекују се сусрети Радмановића са генералним секретаром УН Бан Ки Муном, предсједником Србије Томиславом Николићем, предсједником Генералне скупштине УН Вуком Јеремићем, те други билатерални разговори.

Дебату о улози међународних кривичних сукоба у остваривању правде и процесу помирења сазвао је предсједавајући Генералне скупштине УН Вук Јеремић, након ослобађајуће хашке пресуде за хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача.

Предсједник Генералне скупштине УН Вук Јеремић рекао је да је све спремно за почетак расправе о међународном кривичном правосуђу, те да су се за ријеч пријавиле 82 државе чланице УН.

Он је са задовољством констатовао да покушај бојкота није успио, нарочито послије великих притисака посљедњих неколико недјеља да се од ове расправе одустане.

"Тема међународног кривичног правосуђа је веома важна. Остаће забележно да је Србија држава-чланица УН прва то питање званично ставила на дневни ред", рекао је Јеремић.

Оно што буде изречено на тој расправи, каже Јеремић, постаће званичан документ УН који ће бити прослијеђен државама чланицама.

"Ово је прилика да се представи избалансиранија слика догађаја из прошлости који су били обухваћени међународним трибуналима и јасна шанса да се међународна заједница јасније одреди према наслијеђу међународних трибунала, да процјени посљедице рада на процес помирења и утврди пуну истину о сукобима због којих су ови трибунали формирани", рекао је Јеремић.

Он је додао да се очекује жива расправа, у дијелу гдје ће се обратити државе чланице, а у поподневном дијелу услиједиће два експертска панела, од којих ће један за тему имати правду, а други помирење.

Скуп ће у 10.00 часова по њујоршком времену отворити Јеремић, а потом ће се присутнима обратити генерални секретар УН Бан Ки Мун.

Послије двојице лидера УН, почиње јавна дебата на којој ће говорити представници држава, а први међу њима биће предсједник Србије Томислав Николић.

Према до сада доступним подацима, учешће су од држава најавили Русија, Кина, Јапан, Аустралија, Швајцарска, Хрватска, Индија.

На скупу ће говорити представници Аргентине, Уругваја, Чилеа, Венецуеле, Албаније, Новог Зеланда, Бангладеша, Египта, Јужне АФрике, заједнички представник Европске уније, Турске, Бразила, Пакистана, Колумбије, Палестине и други.

У поподневном дијелу ће бити одржана два панела, за који су учешће пријавили еминентни правни стручњаци и познаваоци прилика на Балкану током деведесетих година.

На панел дискусији под називом "Правда", први ће говорити некадашњи командант УнпроФора у БиХ, канадски генерал у пензији Луис Мекензи.

Осим њега, учествују и професор права са Универзитета Питсбург Чарлс Џало, професор Џон Чиорчари са Универзитета Мичиген и предсједник документационог центра "Веритас" Саво Штрбац.

На другом панелу, "Помирење", говориће професор права са Мидлсекс универзитета у Лондону Вилијам Шабас, Чедомир Антић са Института за балканске студије и професори Џенин Кларк са Универзитета ШеФилд и Џон Лафланд, директор Института за демократију и сарадњу из Париза.Оставите одговор