Умро Усамљени Џорџ, посљедњи представник своје врсте корњача

Џиновска корњача Усамљени Џорџ, коју су неуспјешни покушаји да добије потомство начинили симболом врста које нестају, угинула је у недељу, саопштила је управа Националног парка Галапагос у Еквадору. Усамљени Џорџ био је посљедњи примерак подврсте корњача са острва Пинта у архипелагу Галапагос и нека врста амбасадора еквадорских острва чија је јединствена флора и фауна инспирисала […]

уторак, 26 јуна, 2012 / 16:40

Џиновска корњача Усамљени Џорџ, коју су неуспјешни покушаји да добије потомство начинили симболом врста које нестају, угинула је у недељу, саопштила је управа Националног парка Галапагос у Еквадору.

Усамљени Џорџ био је посљедњи примерак подврсте корњача са острва Пинта у архипелагу Галапагос и нека врста амбасадора еквадорских острва чија је јединствена флора и фауна инспирисала идеје Чарлса Дарвина о еволуцији.

Није познато колико је година имала корњача, а научници вјерују да је Усамљени Џорџ био стогодишњак, што није предуг животни вијек за џиновске корњаче, које могу да живе знатно дуже од вијека. Научници су очекивали да ће живјети још најмање неколико деценија. Различите женке набављане су за Усамљеног Џорџа пошто је 1972. пронађен, али покушаји продужења његове врсте нису уродили плодом.

Живио је у центру за узгој на острву Санта Круз, а у недељу ујутру пронашао га је вишегодишњи чувар Фаусто Љерена, пише у саопштењу националног парка. Еквадор је острва Галапагос прогласио угроженом зоном. На тим вулканским острвима данас живи око 20.000 џиновских корњача различитих подврста.