Умро писац Габријел Гарсија Маркес

Добитник Нобелове награде за књижевност Габријел Гарсија Маркес преминуо је у 87. години живота. Смрт је за агенцију АП потврдила особа блиска породици. Колумбијски писац преминуо је у свом дому у Мексико Ситију. Писац је прије петнаестак дана примљен у болницу у Мексико Ситију, а медији су пренијели да је хоспитализован због упале плућа. Послије […]

петак, 18 априла, 2014 / 06:26

Добитник Нобелове награде за књижевност Габријел Гарсија Маркес преминуо је у 87. години живота.

Смрт је за агенцију АП потврдила особа блиска породици. Колумбијски писац преминуо је у свом дому у Мексико Ситију.

Писац је прије петнаестак дана примљен у болницу у Мексико Ситију, а медији су пренијели да је хоспитализован због упале плућа.

Послије осам дана напустио је болницу, али су љекари рекли да је због старости, његово здравствено стање и даље било крхко. Опорављао се у кући у Мексико Ситију, гдје је живио више од три деценије.

"Сто година самоће и туга због смрти једног од највећих Колумбијаца свих времена", написао је колумбијски предсједник Хуан Мануел Сантос на Твитеру.

Габријел Хосе Гарсија Маркес рођен је 6. марта 1927. у граду Аракатака у Колумбији. Био је писац, новинар, издавач и политички активиста.

Допринио је томе да латиноамеричка литература дође у центар пажње свјетске културне јавности шездесетих година 20. вијека.

Због једног новинског чланка у којем је описао догађаје јединог преживјелог морнара колумбијског разарача који је потонуо због немара, а влада то све покушавала да заташка, Маркесу је живот био у опасности, те је морао напустити домовину.

Путовао је по Европи, Венецуели, а ризиковао је само једном, вратио се како би се вјенчао с Мерцедес.

У то доба је боравио и у Хавани, започевши пријатељство с Фиделом Кастром, што је изазвао бројне негативне политичке реакције.

Добитник је Нобелове награде за књижевност 1982. године, а његово најпознатије дјело, "Сто година самоће", продато је у више од 30 милиона примјерака. Сматра се и најпознатијим писцем магичног реализма.

Нека од његових најпознатијих дјела, поред "Сто година самоће", јесу "Љубав у доба колере", "О љубави и другим демонима", "Вијест о једној отмици", "Хроника најављене смрти" и многе друге.0 КОМЕНТАРА

  1. Али ће бити љубави у доба колере.:)
    Послије њега сам почео читати све латино писце Љосу,Сафона,Борхеса и Фуентеса,вјероватно јер су истог менталитета као и ми.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *