Умро научник који је замрзавао људе за будућност

Током викенда је преминуо Роберт Етингер, оснивач покрета који се залаже за складиштење тијела умрлих на ултра ниским температурама, све док неке будуће технологије не буду омогућиле њихово поновно оживљавање, објављено је данас. Етингер је, према саопштењу његове породице, замрзнут на Крионичком институту, који је основао 1976. године као „непрофитну организацију која замрзава и складишти […]

уторак, 26 јула, 2011 / 17:24

Током викенда је преминуо Роберт Етингер, оснивач покрета који се залаже за складиштење тијела умрлих на ултра ниским температурама, све док неке будуће технологије не буду омогућиле њихово поновно оживљавање, објављено је данас.

Етингер је, према саопштењу његове породице, замрзнут на Крионичком институту, који је основао 1976. године као „непрофитну организацију која замрзава и складишти пацијенте послије смрти”, извјештава АФП.

Институт има преко 900 чланова из цијелог света и 106 „ускладиштених пацијената”.
Етингер је рођен 1918. године, а идеја о неслућеним могућностима медицине будућности да спасава живота је подстакнута током година проведених у болници послије тешке повреде коју је задобио у Другом свјетском рату. Његове ноге спасене су само захваљујући тада сасвим новој техници ортопедске хирургије.

Своју крионичку теорију изложио је 1964. године у књизи „Изгледи за бесмртност”. Он ту истиче да је и данас могуће на врло ниским температурама неограничено очувати мртвог човјека без суштинских оштећења.

Чак и ако таквих оштећења буде, медицина ће једног дана моћи да их излијечи, исто као и старост или болести од којих је пацијент умро, истиче Етингер у својој књизи, која и данас наилази на занимање у свијету. Тако се управо очекује њено штампање у Јужној Кореји, Тајвану и Кини.