Умро Ђуро Бродарац, недавно ухапшен због злочина над Србима

Ђуро Бродарац који је недавно ухапшен због ратних злочина над српским цивилима у Сиску 1991. и 1992. године умро је данас у болници у Осијеку. Бродарац је, како пише Јутарњи лист, у осјечку болницу примљен јуче, а медицинске анализе су показале да је доживео септични напад због кога је имао проблема са дисањем. Истражни судија […]

среда, јул 13, 2011 / 19:00

Ђуро Бродарац који је недавно ухапшен због ратних злочина над српским цивилима у Сиску 1991. и 1992. године умро је данас у болници у Осијеку.

Бродарац је, како пише Јутарњи лист, у осјечку болницу примљен јуче, а медицинске анализе су показале да је доживео септични напад због кога је имао проблема са дисањем.

Истражни судија жупанијског суда у Осијеку наредиће судско медицинску обдукцију.

Бродарац, његов ратни заменик Владимир Миланковић и припадник полицијске јединице „Вукови” ухапшени су 21. јуна и приведени у Осијек, јер је случај ликвидација сисачких цивила прошле јесени преузело осијечко жупанијско тужилаштво.

Све тројици је тада одређен једномесечни притвор. Бродарац је од јуна 1991. до јуна 1992. године, на подручју Сиска и Баније био начелник сисачке Полицијске управе, начелник штаба Команде банијско-кордунског подручја и члан Регионалног кризног штаба за Сисак и Банију.

Тужилаштво Бродарца терети да ништа није предузео да спречи припаднике њему потчињених јединица да неовлашћено и насилно улазе у куће и станове Срба, незаконито их хапсе и одводе у импровизоване затворе.

Приликом испитивања, физички и психички су мучили Србе и наносили им тешке повреде.

Злостављањима је било изложено најмање 69 цивила са подручја Сиска, од којих је 31 особа убијена, а Бродарац се сумњичи да је, иако свестан свих тих незаконитих поступања, и сам лично наређивао противзаконита затварања већег броја српских цивила и учествовао у њиховом злостављању.

Миланковића, Тужилаштво терети да није предузео ништа да спречи припаднике себи потчињених јединица да упадају у српске куће и претражују их, да хапсе Србе и одводе их у затворе где су их мучили и наносили тешке повреде, при чему је 31 лице убијено.

Миланковић се сумњичи да је неколико пута наредио и лично учествовао у незаконитим нападима и физичком и психичком злостављању Срба.

Бошњак се терети да је у августу 1991. године на подручју Сиска и Баније, као припадник специјалне јединице полиције „Вукови” кршећи међународно право, организовао и предводио групу за сада непознатих полицајаца.

Тужилаштво га терети да је с припадницима те групе неовлашћено лишавао слободе, злостављао и усмрћивао особе српске националности, када је усмрћено осам особа.

Бродарац, иначе предратни партијски кадар који је одмах на почетку ушао у ХДЗ, од 1993. био је сисачко мославачки жупан, а потом је, за време премијера Иве Санадера био владин саветник за разминирање.

Иако се у захтеву за истрагу помиње број од 31 убијеног, постоје подаци да је у Сиску обијено и до сто Срба.

Занимљиво је да ни једно убиство, у тих скоро 20 година, није решено, због чега је државни тужилац Младен Бајић случај убистава по Сиску одузео сисачком и делегирао осјечком тужилаштву.0 КОМЕНТАРА

 1. Ја бих га још једном, за сваки случај, пробо глоговим коцем.

  Још једном поновимо да је Хашки трибунал судио људима за прогон несрба из Бање Луке и осудио неке на вишедеценијске казне. Колико се сјећам, мало ко је у Бањој Луци ликвидиран, а ако неко јесте, то није било организовано од власти, већ су појединачни, спорадичн случајеви, везани за пљачку. Не знам да је иједна жена или дјете несрпске националности ликвидирано.

  За организоване ликвидације Срба у Сиску, Осијеку и Госпићу, али и Зеници и Сарајеву, никад никоме нису судили.

 2. @dražene , ti nemaš pravo pričat o Sarajevu . Da si bio u njemu 4 godine , opkoljen , sa svih strana četnici te granatiraju , tuku snajperima , ubijaju te svaki dan ….U sarajevu su svi ginuli.Znaš ono poznato od tvog đenerala mladića, „tuci velešiće tamo nema puno srpskog življa“

  To je organizovano ubijanje ….

  Ne govorim za Hrvatsku i ovaj slučaj o kome se sad govori..

 3. Одрадише га језуити! Мртва уста не говоре…

  „…Занимљиво је да ни једно убиство, у тих скоро 20 година, није решено, због чега је државни тужилац Младен Бајић случај убистава по Сиску одузео сисачком и делегирао осјечком тужилаштву.“

  Неће никад ништа ни бити ријешено, поготово од данас…x-(

 4. zulkedin, 13.07.2011. 21:55:00

  „…убијају те сваки дан…“

  ПА КОЛИКО СИ ТО ПУТА ПОГИНУО ПИЧКА ТИ МАТЕРИНА БАЛИЈСКА???x-(

  „…у сарајеву су сви гинули…“

  ПА ПРЕЖИВИ ЛИ КОГОД ПСЕТО ЛАЖЉИВО ОБРЕЗАНО!!!???

 5. @bozo , da imaš mogućnosti pitaj sarajlije , koliko je poginulo civila , djece . 2 rođaka kao civili su mi poginuli na početku rata , otac i sin od jedne granate. Osim umiranja mislio sam i na ono razvuci im, pamet , psihološko ubijanje jer je svaki dan neko ginuo pa ako si preživio onda si gledo smrt svaki dan …

  I po tvom idi u 3 pičke materine genocidne….

 6. drazen78bl, 13.07.2011. 20:07:18
  Nenamazan uljemB-)

  zulkedin, 13.07.2011. 21:55:00
  Sta ste ocekivali?
  Vidis sta su ustase radile a i vi ste se prikljucili secesionistima objerucke i usput htjeli ste cijelu BH za sebe…i naravno,svi zmo “GRADZANI“
  Mani me te lazljive i licemjerne retorike.Guzica vam je poletjela za svapskom pogacom….je.. vas Holivud.

  Sa crnim djavlom bi sklopili pakt protiv Srba,samo nebi sa Srbima.
  I onda jos uzimate za pravo da se zalite nesto.
  “NE“ opravdavam nijednu nevinu zrtvu ali,daj se sredi malo.
  Mnoge stvari mislite da znate u vasem crno-bijelom svijetu,koji je,kako sam upravo rekao…“crno-bijeli“
  Imali smo i mi propagandu i mitove ali u poredjenju sa vasim…to je smijesno.

  Milosevic je najveci izdajnik Srba i kroz vasu navodnu prizmu“stvaranja velike Srbije“ a i kroz prizmu ucestvovanja u sjebavanju SFRJ,medjutim svi zaboravljaju da su Franjo i Alija izasli iz zatvora prije zauzimanja “tronova“ u banana republicicama…
  Ne govori li to nesto?
  Kakav god da je bio bivsi sistem,bar je vezao svoje kerove a nazalost,ne samo da je popusteno sto ker Slobo nije svezan na vrijeme,nego je sinter skor zakazao,pa su se popustali i oni vec dokazano bijesni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *