Улога омладинских организација у процесу европских интеграција

Клуб студената Факултета политичких наука, у сарадњи са фондацијом Конрад Аденауер, организовао је конференцију"Улога омладинских организација у БиХ у процесу европских интеграција" 27.02.2015.године у свечаној сали Факултета политичких наука у Бањалуци. На конференцији су учествовали студенти са факултета Универзитета у Бањалуци, чланови КСФПН-а, млади представници омладинских организација и други учесници. У оквиру теме своја излагања […]

петак, фебруар 27, 2015 / 23:33

Клуб студената Факултета политичких наука, у сарадњи са фондацијом Конрад Аденауер, организовао је конференцију"Улога омладинских организација у БиХ у процесу европских интеграција" 27.02.2015.године у свечаној сали Факултета политичких наука у Бањалуци.

На конференцији су учествовали студенти са факултета Универзитета у Бањалуци, чланови КСФПН-а, млади представници омладинских организација и други учесници.

У оквиру теме своја излагања о могућностима подстицања младих на сарадњу, значају њиховог интеретничког помирења, те улози омладинских организација у региону у процесу европских интеграција говорили су: редовни професор Универзитета у Бањалуци, Иван Шијаковић, директор Европског дефендологија центра, Душко Вејновић и предсједник Управног одбора Академије националног развоја из Београда, Филип Чолаковић.

Циљ конференције био је омогућити дијалог различитих учесника, те подстаћи чланове омладинских организација да се повежу са омладинским организацијама у Републици Српској, Босни и Херцеговини и региону, како би заједнички радили на унапређењу друштва и постизању међусобног помирења, што представља битан предуслов за наставак европских интеграција БиХ.

У разговору са секретаром Клуба студената Факултета политичких наука Јованком Лукић сазнали смо нешто више информација о улози младих и њиховој спремности на помирење.

„Млади у Босни и Херцеговини треба да имају много значајнију улогу у процесу приступања ове земље Европској унији.
Међутим, у БиХ постоје многе препреке и проблеми који вуку коријене још из ратног и постратног периода.

Ради се о томе да се путем медијске пропаганде и политичких порука у јавност пласирају нетолеранција међу различитим народима, подстиче се говор мржње, те се младима намеће једна искривљена слика стварности.

Стварна мржња међу младима не постоји, али су они изоловани једни од других, мали постотак младих из ФБиХ обилази градове у РС и обрнуто што доводи до бројних проблема.

Стога сматрам да је неопходно радити на приближавању младих, омогућити им да се боље упознају, градити мрежу омладинских организација унутар земље, али и повезивати се са омладинским организацијама из региона како би се превазишле постојеће баријере и створили неопходни предуслови за јачање капацитета земље у циљу приближавања БиХ Европској унији.

Осим тога, бавећи се анализом тренутне друштвено-политичке ситуације у земљи дошла сам до закључка да је младе најбоље повезивати са стварима које су им свима у интересу и које представљају заједничку повезницу за све њих, а то је управо неформално образовање, које се стиче учешћем на различитим едукативним тренинзима, радионицама, семинарима, конференцијама и сл. Организовањем конференције оваквог типа желим да подстакнем младе да се активирају, да схвате да није довољно бити само пасивни посматрач и да је неопходно да се заједнички удруже и раде због сопствене будућности.

Није рјешење напустити земљу, рјешење за излазак из тешке друштвено-економске ситуације налази се у сарадњи, постизању компромиса око приоритета и заједничком раду. Само таквим начином рада млади могу да промијене нешто. Довољно је само погледати искуства у раду омладинских организација из земаља које су сада чланице Европске уније и њихову сарадњу са институцијама власти и примијенити их, наравно уважавајући постојеће специфичности и то ће заиста бити довољно да се покрену реформе у земљи и да се она приближи ЕУ“ рекла је Јованка у својој изјави.

Конференцију је отворила стручна сарадница Представништва фондације Конрад Аденауер, Ивана Марић, која је учеснике поздравила и упознала их са радом и активностима фондације у Босни и Херцеговини.

Судећи по коментарима, учесници конференције су исказили велико задовољство због организовања конференције и изразили заинтересованост за организовање семинара, радионица и сл.едукативних активности у наредном периоду.0 КОМЕНТАРА

  1. пошто је кључ у неформалном образовању предлажем да се формално укине. Такође, требало би да Срби опросте сва страдања из прошлих вјекова и да опет буду спремни добровољно ставити главу на пањ.
    Противник сам ЕУ. Ко жели да иде нека иде али не оспоравајте мени право да овдје останем.

Оставите одговор