Улазак у период ружног свемирског времена?

Предстојећи период олујне активности Сунца могао би да буде праћен оштећењима на електричним трансформаторима и енергетској инфраструктури на Земљи, наводи се у извјештају њемачке осигуравајуће куће "Алијанц". Активност Сунца одвија се у цикличним круговима од по 11 година, а сљедећи период турбуленција на површини наше звијезде почиње 2012. или 2013. године. "Алијанц" наводи да би […]

петак, 2 децембра, 2011 / 20:04

Предстојећи период олујне активности Сунца могао би да буде праћен оштећењима на електричним трансформаторима и енергетској инфраструктури на Земљи, наводи се у извјештају њемачке осигуравајуће куће "Алијанц".

Активност Сунца одвија се у цикличним круговима од по 11 година, а сљедећи период турбуленција на површини наше звијезде почиње 2012. или 2013. године.

"Алијанц" наводи да би утицај соларних олуја, које није лако прецизно предвидјети, могао да доведе до нестанака електричне енергије и губитака од преко једног трилиона долара, те да би најгори сценарио био још мрачнији.

"Улазимо у период ружног свемирског времена", изјавио је Џим Вајлд са британског Универзитета Ланкестер, стручњак за физику соларне плазме.

Велика експлозија на површини наше звијезде може да ослободи милијарде тона врелог, намагнетисаног гаса који се креће брзином од неколико милиона километара на сат. Када тај гас стигне до магнетног поља Земље, може да изазове велику соларну олују.

Потенцијална озбиљност ових олуја приморала је осигуравајуће куће и институције које се баве безбједношћу да обрате пажњу на њихову најаву.

"Када помислите на могућност да струје не буде седмицама или мјесецима у већем дијелу неке земље или континента, то је онда озбиљна ствар", изјавио је Вајлд.

Научници не могу тачно да предвиде колико се често дешавају озбиљне соларне олује. Вајлд каже да сателити тренутно нису од велике користи, јер ниједан није довољно близу Сунцу да би послао упозорење брже од сат времена прије него што олуја стигне до наше планете.

Унапређење сателита, да би били у стању да Земљи дају више времена за припреме, коштало би око милијарду долара.

Свемирско вријеме је релативно нова област истраживања, пошто се софистицирана посматрања одвијају тек око 50 година. Тренутно не постоји координисан међународни систем за праћење свемирског времена, попут сустема за уобичајене метеоролошке услове.