Улагачи опрезни због смањења кредитног рејтинга

ФРАНКФУРТ- На европским берзама цијене дионица јутрос су благо порасле, након јучерашњег пада, а тргује се опрезно због смањења кредитног рејтинга Ирској и високе инфлације у Кини. ФТСЕурофирст индекс 300 водећих европских дионица ојачао је до 9,30 часова 0,2 одсто, на 1.130 бодова, након што је јуче ослабио 0,6 одсто, преноси СЕЕбиз.еу. Франкфуртски Дакс и […]

петак, 15 априла, 2011 / 16:18

ФРАНКФУРТ- На европским берзама цијене дионица јутрос су благо порасле, након јучерашњег пада, а тргује се опрезно због смањења кредитног рејтинга Ирској и високе инфлације у Кини.

ФТСЕурофирст индекс 300 водећих европских дионица ојачао је до 9,30 часова 0,2 одсто, на 1.130 бодова, након што је јуче ослабио 0,6 одсто, преноси СЕЕбиз.еу.

Франкфуртски Дакс и лондонски ФТСЕ индекс били су у 9.30 у плусу око 0,3 одсто, док је париски ЦАЦ ослабио 0,2 одсто.

Благи раст индекса понајвише се захваљује јачању дионица у аутомобилском сектору, након њиховог јучерашњег пада. Индекс аутомобилског сектора порастао је јутрос 0,6 одсто.

Међутим, улагачи су опрезни јер је агенција Муди смањила кредитни рејтинг Ирској за два степена и поручила да су изгледи за ту чланицу еврозоне и даље негативни.

"Смањење рејтинга Ирској сигурно није добро за расположење на тржишту. То је поново показало да финансијски проблеми чланица еврозоне нису сасвим иза нас и свакога часа могу поново да избију на површину. Идућих неколико мјесеци тржиште ће вјеројатно бити слабо и нервозно", кажу аналитичари.Оставите одговор