Укупна емисија дуга у свијету у априлу износила 2,6 билиона долара

Негативан утицај пандемије на националне економије навео је државе широм свијета да у априлу емитују дуг већи него икада раније, показују подаци Института за међународне финансије (IIF) из Вашингтона.

четвртак, 14 маја, 2020 / 07:13

Према Глобалном монитору дуга, који објављује ИИФ, у априлу је укупна емисија дуга у свијету (обвезнице и зајмови) достигла невјероватних 2,6 билиона долара, надмашивши претходни рекорд из марта који је износио 2,1 билион долара, извјештава ЦНБЦ.

Због пандемије Ковид-19 државе су заправо морале да уведу мјере затварања граница, ограничења кретања људи и обуставе пословних активности у неегзистенцијалним секторима.

До данас, мјере затварања је спровело 187 земаља или територија у настојању да успоре ширење вируса, а предвиђа се да ће та ограничења резултирати најтежим економским шоком од Велике депресије 1930-их.

Ова ситуација је приморала свјетске лидере да брзо примене хитне финансијске мјере и донесу агресивне пакете подстицаја како би њихове земље избјегле катастрофалан економски колапс, наводи америчка тв мрежа.

„Раст дуга је неизбјежан. То ће се догодити – у стресном смо времену тако да нема разлога да се поставља питање зашто се задужују“, рекао је Емре Тифтик, експерт ИИФ-а за проблематику дуга, у телефонској изјави за ЦНБЦ.

Према његовим ријечима, априлски износ глобалне емисије дуга је за више од два пута веће од историјских норми.

Тифтик каже да су размјере овог вансеријског нагомилавања глобалног дуга одраз настојања влада да смање економски утицај ове здравствене кризе без преседана.

Мада признаје да су цифре о задуживању “застрашујуће”, истиче је оно неопходно “какао бисмо покушали да рјешавамо проблем ликвидности”.

Извјештај ИИФ-а открива да је америчка влада у априлу имала удео од 1,4 билиона долара у укупној светској емисији дуга а у марту 1,2 билиона долара.

Међународни монетарни фонд и Група Свјетска банка упозориле су раније да би брзи раст глобалног јавног дуга могао да представља ризик када опасност од пандемије пође, подсјећа се у тексту.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *