Украјинска војска гранатира Луганск, десетине мртвих

Украјинска војска гранатирала је центар Луганска, а у нападу на руски гранични пункт Новошахтинск, уништени су аутобуски терминал и сједиште царинске службе. То преносе медији позивајући се на ријечи очевидаца који наводе да је украјинска војска извршила је два ваздушна напада на густо насељена цивилна подручја, а власти у Кијеву поручују да су одговориле на […]

четвртак, 3 јула, 2014 / 12:07

Украјинска војска гранатирала је центар Луганска, а у нападу на руски гранични пункт Новошахтинск, уништени су аутобуски терминал и сједиште царинске службе.

То преносе медији позивајући се на ријечи очевидаца који наводе да је украјинска војска извршила је два ваздушна напада на густо насељена цивилна подручја, а власти у Кијеву поручују да су одговориле на гранатирање које су извршиле сепаратистичке снаге.

"Први авион појавио се око 11 часова и погодио центар града, уништивши полицијску станицу, зграду суда и још двије куће. Нећемо знати број жртава све док се рушевине не рашчисте", рекао је шеф локалне администрације Владимир Билоус.

Он је рекао и да је ситуација на мјесту другог напада још гора: деветоро људи је погинуло, а 11 рањено. Међу жртвама је и петогодишња дјевојчица и њен отац, пренијели су руски медији.

РИА Новости подсјећају да у Луганску живи око 15.000 људи, који нису били директно умијешани у борбе између владиних снага и представника самопроглашене Народне Републике Луганск.

Украјинске власти саопштиле су јуче да је у оближњем региону Доњецк, од почетка сукоба на прољеће, погинуло 279 људи, од чега 160 цивила. Подаци за Луганск још нису објављени.

Такође данас, украјинска војска напала је и руски гранични пункт Новошахтинск, у тренутку када су путници пролазили царинску контролу, пренио је Итар-Тас с.

У међувремену, украјински предсједник Петро Порошенко, именовао је генерала Валерија Хелетеја за новог министра одбране, што је парламент прихватио.Оставите одговор