Украјина уполовила наруџбу гаса из Русије

Украјина планира да у овој години увезе 18 милијарди кубних метара гаса из Русије, што је готово дупло мање него прошле године. Пројектована количина гаса за увоз из Русије је 54,5 одсто од количине коју је Украјина прошле године купила од Русије и трећина онога што је договорено уговором Кијева и Москве о снабдијевању гасом. […]

петак, мај 24, 2013 / 08:22

Украјина планира да у овој години увезе 18 милијарди кубних метара гаса из Русије, што је готово дупло мање него прошле године.

Пројектована количина гаса за увоз из Русије је 54,5 одсто од количине коју је Украјина прошле године купила од Русије и трећина онога што је договорено уговором Кијева и Москве о снабдијевању гасом.

Украјина планира да купи 1,3 милијарди кубних метара гаса од Њемачке и осам милијарди кубних метара од Кипра.

Украјина дуже вријеме настоји да смањи увоз гаса из Русије, док Москва инсистира на 52 милијарде кубних метара колико је договорено билатералним споразумом.

Русија је у фебруару тражила од Украјине да плати седам милијарди долара зато што није увезла уговорену количину гаса. Прошле године Украјина је за 27 одсто мање гаса увезла из Русије у односу на 2011.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *