Украјина: Кучма под истрагом за убиство

КИЈЕВ – Украјинско правосуђе покренуло је истрагу против бившег предсједника Леонида Кучме због умијешаности у убиство новинара Георгија Гонгадзеа 2000. године и забранило му да напушта Украјину, саопштено је данас из тужилаштва у Кијеву. "Против Леонида Кучме покренута истрага. Он је осумњичен да је умијешан у убиство Георгија Гонгадзеа", изјавио је новинарима замјеник главног тужиоца […]

уторак, 22 марта, 2011 / 14:22

КИЈЕВ – Украјинско правосуђе покренуло је истрагу против бившег предсједника Леонида Кучме због умијешаности у убиство новинара Георгија Гонгадзеа 2000. године и забранило му да напушта Украјину, саопштено је данас из тужилаштва у Кијеву.

"Против Леонида Кучме покренута истрага. Он је осумњичен да је умијешан у убиство Георгија Гонгадзеа", изјавио је новинарима замјеник главног тужиоца Ренат Кузмин.

Он је додао да је Кучми, који је био предсједник од 1994. до 2005. године, забрањено да напушта Украјину.

"Кучма је осумњичен да је злоупотријебио положај и нелегално издавао наредбе запосленима у министарству унутрашњих послова", додао је Кузмин.

Оснивач и директор утицајног интернет дневника "Украјинска правда" Георгиј Гонгадзе, који је био критичан према тадашњој власти, нестао је 16. септембра 2000. године у Кијеву.

Његово тијело без главе нађено је неколико мјесеци касније у шуми на око 100 километара јужно од пријестонице.

Убиство Гонгадзеа узбуркало је јавност у Украјини, а опозиција је оптужила тадашњег предсједника Леонида Кучму и више његових блиских сарадника, а посебно Јурија Кравченка, министра унутрашњих послова од 1995. до 2001. године.

Украјинско тужилаштво објавило је крајем 2010. године да је бивши украјински министар унутрашњих послова Јуриј Кравченко, који се убио 2005. године, наредио убиство новинара Георгија Гонгадзеа 2000. године.