Украјина је наивно увучена у конфликт, боље би било да су разговарали са Москвом на вријеме

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је да је Украјина колатерална штета подстицања са Запада да зарати са Русијом, истичући да је Србија заузела исправан став, јер је подржала територијални интегритет Украјине и није увела санкције Русији.

понедељак, 28 фебруара, 2022 / 07:02

Дачић је навео да је такав став Србије једино рационално рјешење и да је та одлука потпуно у складу са интересима Србије и њеног народа.

Он је изјавио да су актуелни догађаји у Украјини посљедица приближавања НАТО снага руским границама, због чега се Русија осјећала угрожено и упозоравала да може доћи до оружаног одговора.

  • Украјина је наивно увучена у конфликт и боље је било да се на вријеме преговарало са Москвом – рекао је Дачић за Танјуг.

Он је указао да западне силе гледају искључиво сопствене интересе, додајући да је у интересу Запада да неко ратује са Русијом, али да то не буду они.

Дачић је оцијенио да стога сада није у интересу ЕУ и НАТО да помогну Украјини, као и да се неће умијешати у рат између двије земље, наводећи да до Трећег свјетског рата неће доћи, већ ће се све завршити на локалном нивоу.

Он сматра да је најбоље да двије земље саме ријеше своје проблеме без мијешања других сила, али преговори неће бити лаки.

Дачић је подсјетио да између Русије и Украјине постоји Мински уговор према коме је утврђена линија раздвајања између двије земље и прописано да не смије долазити до ратних дејстава, те указао да је Русија упозоравала Украјину због кршења тог уговора.

Коментаришући став Хрватске да Србија "треба стане на праву страну", Дачић је рекао да је Србија "увијек на супротној страни од Хрватске, јер су они увијек били на погрешној страни".

У том контексту је подсјетио да је у претходним ратовима Хрватска стала на страну Аустроугара и Нијемаца.