Укључила се (преко Гласа Српске) и академска артиљерија из Хрватске

Потпредсједник Хрватске академије наука и умјетности БиХ Божо Жепић сматра да у БиХ неће проћи бошњачка политика која по сваку цијену хоће да елиминише друга два народа и направи "грађанску", односно унитарну земљу.

понедељак, 15 октобра, 2018 / 07:42

Жепић је рекао да је Жељко Комшић, након што је сазнао да ће умјесто Драгана Човића у наредне четири године сједити у Предсједништву БиХ као представник хрватског народа, изјавом "Ја сам ваш предсједник, гласали ви за мене или не", признао да је наметнут вољом Бошњака, те да му уопште није важно шта Хрвати о њему мисле и што га неће.

"Дугорочно посматрано, ова је политика постигла велики аутогол на штету бошњачког народа и стабилности БиХ. Предсједништво БиХ у овом саставу неће моћи функционисати и упашће у кризу из које ће тешко изаћи", рекао је Жепић за "Глас Српске".

Он је поновио да је за БиХ најбоље рјешење формирање три националне републике, јер је то једини модел који може ставити сва три народа у једнак институционални положај.

"Зашто Бошњаци неће своју републику, као федералну јединицу, то они најбоље знају. И то је њихово право. Али, исто тако је легитимно право друга два народа да буду конститутивни, што значи државотворни, а то даље значи да се поштују њихови национални интереси и жеље – у каквој држави они желе живјети", рекао је Жепић.Оставите одговор