УКИНУТО УПОЗОРЕЊЕ О ЦУНАМИЈУ

ТОКИО- Јапанске власти укинуле су пола часа након што је издато упозорење о цунамију због новог потреса јачине 6,6 степени који је јутрос регистрован на сјевероистоку Јапана 80 километара јужно од Фукушиме. Епицентар овог потреса био је на само 13 километара дубине а 80 километара од Фукушиме, навео је амерички Институт за геофизику. Према првобитним […]

понедељак, 11 априла, 2011 / 14:48

ТОКИО- Јапанске власти укинуле су пола часа након што је издато упозорење о цунамију због новог потреса јачине 6,6 степени који је јутрос регистрован на сјевероистоку Јапана 80 километара јужно од Фукушиме.

Епицентар овог потреса био је на само 13 километара дубине а 80 километара од Фукушиме, навео је амерички Институт за геофизику.

Према првобитним извјештајима јачина земљотреса била је 7,1 степен али је касније према подацима Америчког Института за геофизику утврђено да је потрес био снаге 6,6 степени а потрес који је регистрован у 17.16 часова по локалном времену осетио се и у Токију.

Јапанска метеоролшка служба издала је и упозорење за цунами, које је касније повучено.

Радници који санирају штету на постројењу су евакуисани, чему је претходило саопштење о потреби нове евакуације становништва у широј околини нукеларне електране.

Енергетска компанија Тохоку саопштила је да је послије потреса око 220.000 домаћинстава остало без струје али је сат времена касније стање је нормализовано.

Портпарол Агенције за нуклеарно безбједност изјавио је да се тренутно проверава да ли је дошло до нових проблема везаних за безбједност реактора.

Нешто раније јапанска владе је најавила да ће прошити зону евакуације која је фиксирана на 20 километара око нуклеарне централе Фукушима.

Већ мјесец дана у Јапану је регистровано више земљотреса који су последица смиривања тла. У последњем потресу који је регистрован 31. марта погинула су четири лица а око сто је повријеђено.

Према посљедњим подацима у разорном земљотресу и цунамију који је 11. марта регистован у Јапану погинуло је или нестало више од 27 000 људи.Оставите одговор