Укинути категорију "жирант"

Предсједник Удружења за заштиту жираната БиХ Јовица Цвјетковић изјавио је да треба укинути категорију жираната, јер она представља једну од најугроженијих категорија становништва у БиХ. Цвјетковић је на данас одржаној првој Скупштини Удружења за заштиту жираната БиХ у Шамцу рекао да ће Удружење стати иза сваког превареног жиранта, посебно у ситуацијама када је угрожена њихова […]

субота, 12 новембра, 2011 / 18:11

Предсједник Удружења за заштиту жираната БиХ Јовица Цвјетковић изјавио је да треба укинути категорију жираната, јер она представља једну од најугроженијих категорија становништва у БиХ.

Цвјетковић је на данас одржаној првој Скупштини Удружења за заштиту жираната БиХ у Шамцу рекао да ће Удружење стати иза сваког превареног жиранта, посебно у ситуацијама када је угрожена њихова покретна и непокретна имовина.

Жиранти захтијевају од свих банака и микрокредитних организација у БиХ да одмах обуставе све радње које се односе на принудну наплату доспјелих кредитних потраживања од жираната, ради очувања социјалног и економског мира у БиХ, а своја потраживања треба да наплаћују искључиво од главних дужника, који су и створили кредитне обавезе.

"Примјенићемо сва средства која ће на видјело дана изнијети преварантске радње кредитних службеника банака, микрокредитних организација и свих оних који се не понашају по Закону", рекао је Цвјетковић.

Предсједник удружења за заштиту жираната Кантона Сарајево Џенана Хаџимахмутовић истакла је да ће од Министарства финансија Федерације БиХ тражити да открију које су банке највише кршиле Закон о раду и нису поштовале минималне стандарде и њима треба забранити рад са буџетским корисницима, на којима су много зарадили.
Према подацима Агенције за банкарство, у првих шест мјесеци у ФБиХ у микрокредитним организацијама преко 9.500 жиранта вратило је око пет милиона марака кредита, а више од 3.500 жираната у банкама вратило је више од 12,5 милиона марака кредита. У РС близу 6.000 жираната вратило је преко седам милиона туђих кредита. То значи да је у БиХ у првих шест мјесеци близу 20.000 жираната вратило туђе кредите.

Они су истакли да сама чињеница да у БиХ постоји преко 200.000 жираната говори у прилог оправданости формирања Удружења, које је основано 26. децембра 2009. године.0 КОМЕНТАРА

  1. Може бит бидне..B-) ал да Богда? Ко је јамио јамио је, а зна се добро које су то банке давале бјанко захтјеве и уједно бјанко административне забране, практично одобравале кредит прије разматрања кредитног одбора или комисије за додјелу кредита.

Оставите одговор