Укинуте санкције Запада Ирану

ЕУ је пристала да укине економске санкције Ирану након што је ИАЕА саопштила да је Техеран испунио све мјере договорене са великим силама у јулу, а амерички предсједник Барак Обама потписао је извршну одредбу о укидању санкција тој земљи. Бијела кућа је саопштила да је то учињено након што је Техеран испунио захтјеве из нуклеарног […]

недеља, 17 јануара, 2016 / 11:47

ЕУ је пристала да укине економске санкције Ирану након што је ИАЕА саопштила да је Техеран испунио све мјере договорене са великим силама у јулу, а амерички предсједник Барак Обама потписао је извршну одредбу о укидању санкција тој земљи.

Бијела кућа је саопштила да је то учињено након што је Техеран испунио захтјеве из нуклеарног споразума са свјетским силама.

Обама је навео да иранско испуњење споразума "означава фундаментални обрт у ситуацији везаној за ирански нуклеарни програм", додаје се у саопштењу.

САД су званично укинуле санкције Ирану, што је потврдио и амерички државни секретар Џон Кери.

Иран је испунио сва ограничења својих нуклеарних активности као што је то захтијевано споразумом постигнутим са великим силама у јулу, саопштила је Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА), чиме је отворен пут за укидање санкција у року од неколико сати или дана.

"Иран је спровео све мјере договорене споразумом из јула", наводи се у саопштењу.
ЕУ је данас, такође, пристала да укине економске санкције Ирану, након што је ИАЕА саопштила да је Техеран испунио све мјере договорене са великим силама.

Одлука о укидању санкција коју је у Бечу усвојило 28 чланица Уније још треба да буде објављена у Службеном листу ЕУ да би ступила на снагу, што се очекује убрзо, преноси АФП.