Укинута првостепена пресуда за атентат на Драшковића

Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду којом су некадашњи челници београдског ДБ-а Милан Радоњић, Ратко Ромић и Стеван Баста били осуђени на казне затвора због атентата на лидера Српског покрета обнове Вука Драшковића у Будви 15. јуна 2000. године. "Блиц" пише да ова одлука Апелационог суда утиче и на ток истраге о убиству […]

четвртак, 8 августа, 2013 / 12:52

Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду којом су некадашњи челници београдског ДБ-а Милан Радоњић, Ратко Ромић и Стеван Баста били осуђени на казне затвора због атентата на лидера Српског покрета обнове Вука Драшковића у Будви 15. јуна 2000. године.

"Блиц" пише да ова одлука Апелационог суда утиче и на ток истраге о убиству Славка Ћурувије, власника некадашњег дневника "Телеграф", јер су у тужилаштву и полицији очекивали да ће пресуда бити потврђена и да ће због ње неко од тројице осуђених проговорити о убиству новинара.

Њима би казна могла да буде ублажена или чак укинута, ако би разоткрили убиство Ћурувије.

Драшковић је рекао да је ово "скандалозна одлука судског вијећа, којим је предсједавала судија Соња Манојловић" и да се њоме штите убице Ђурувије.

"Пресуда судије познате као заштитнице Милорада Брацановића и челника ДБ-а јасно говори да никада неће бити кажњен ниједан припадник ове службе док има Соња судија и Милија тужилаца. Промена нема, јер су они уз сваку власт. Овом пресудом штите се и убице Ћурувије, јер су сва тројица активно учествовала у акцији `Ћуран`”, истакао је Драшковић.

Он је навео да је "једини начин да се нешто промијени довођење страног стручњака баш у тајну службу, који би је реформисао по узору како је реформисан источноњемачки `Штази`, јер све друге реформе без ове биће узалудне".

Виши суд је 19. јуна прошле године изрекао Радоњићу казну од осам, а Басти и Ромићу од по седам година затвора.

Радоњић је на мјесто шефа Центра ДБ Београда постављен неколико дана прије убиства Ћурувије на препоруку вође ЈУЛ-а Мирјане Марковић.

Он је наредио да Ћурувија буде праћен 24 сата, а на дан убиства, Радоњић је из централе ЈУЛ-а неколико тренутака прије убиства захтијевао да престане праћење новинара.

Ромић, за кога је утврђено да је био на мјесту убиства Ћурувије, у вријеме атентата Драшковића у Будви био је шеф Шестог одјељења у ДБ-у које је коришћено за обрачун с противницима Слободана Милошевића.

Баста је био помоћник шефа Трећег одјељења и директно укључен у праћење новинара, а у вријеме будванског атентата, Баста је био шеф Трећег одјељења, које је такође коришћено за политичке обрачуне.