Укинут подстицај за вјетроелектране, мале хидроелектране остају на грбачи потрошача струје

Иако је било најављено укидање субвенционисања произвођача електричне енергије из обновљивих извора, Влада Републике Српске је заобишла мале хидроелектране и соларне електране, те укинула подстицај само за вјетроелектране.

четвртак, фебруар 28, 2019 / 10:28

Влада Републике Српске усвојила је данас Приједлог закона о измјенама Закона о обновљивим изворима енергије и ефикасној когенерацији по хитном поступку.

Као разлог за измјену Закона истакли су потребу да се ограничи раст накнаде за подстицање електричне енергије из обновљивих извора, а коју плаћају грађани уз рачун за струју.

„Разлози за доношење Закона о измјенама и допунама Закона о обновљивим изворима енергије и ефикасној когенерацији по хитном поступку се огледају у потреби да се одређени произвођачи енергије из обновљивих извора (енергија из вјетроелектрана) искључе из система подстицања, чиме ће се ограничити раст рачуна за електричну енергију по том основу, а који би у наредном периоду био значајан“, саопштено је из Владе.

У саопштењу се, поређења ради, додаје да је остваривањем права на подстицај за вјетроелектрану инсталиране снаге око 50 МW потребно обезбиједити најмање 16 милиона КМ на годишњем нивоу.

„Доношење овог закона по хитном поступку нужно је због потребе законског нормирања овог питања, с обзиром на то да би у блиској будућности неки од произвођача електричне енергије из вјетроелектрана које су у изградњи могли да резервишу то право, у складу са важећим законом“, наведено је у саопштењу.

На овај начин подстицаји које остварују други произвођачи електричне енергије из обновљивих извора остају на снази, док се субвенционисање укида за вјетроелектране које тек треба да буду изграђене.

У систему подстицаја у Републици Српској, закључно са новембром 2018. године, налази се 28 хидроелектрана, 46 соларних електрана те по једна електрана на биогас и на биогориво.

Само у првих 11 мјесеци прошле године за откуп струје од произвођача електричне енергије из обновљивих извора издвојено је око 24,8 милиона КМ, од чега се на подстицај односи 14,7 милиона КМ, а толики износ планиран је и за ову годину.

Вршилац дужности директора „Електропривреде РС“ Лука Петровић рекао је раниије да Европа захтијева да се производи струја из обновљивих извора, али да је ЕРС ту била у заостатку, те да су многи приватници направили МХЕ или соларне електране.

„На тај начин се увећава дио издвајања на рачуну грађана. Међутим, ми смо сада одлучили да идемо у измјену законских прописа и да нема више субвенционисања”, рекао је Петровић.

Након тога су из Удружења произвођача електричне енергије из обновнљивих извора рекли да се не може закон ретроактивно примјењивати, те да би у том случају биле велике тужбе, да би РС изгубила спорове јер је потписала обавезу на 15 година, а сад је укида.

Евентуални спорови очигледно су поколебали Владу те је укинула подстицај само за вјетроелектране, којих још увијек и нема на мрежи.3 КОМЕНТАРА

 1. Јесу ти „незаконити“ уговори на изграђеним МХ неповољни,не кажем да се укидањем субвенција без „атомске припреме“ не би дошло до суда, ја кажем да има начина и начина, све да се ово по Српску супер повољно ријеши.

  Ево нека дају мени право да у име владе преговарам, видјећете како „газде“ одједном постају патриоте, како се одричу субвенција и плус још постају донатори.

  Нема људи проблема, има рјешења, тачка.

 2. Никола, Никола зар си на тренутак заборавио да је један власник свих предузећа посредно.
  Подстицаји се могу добити као у мљекарству кад Усро покупи кајмак и однесе за Градишку.
  Зар мислиш да је на воденицама могуће радити без ушура?!
  Срећан и теби 1. Март Дан независности Босне и Херцеговине!

 3. Опет ти бин Младене ниси ништа схватио?

  Тог твог ушура на МХ-централама има и без подстицаја, само треба неко подстаћи ове да буду „патриоте“ и донатори.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *