Укинут мораторијум на подморско бушење нафте

ВАШИНГТОН – Америчка администрација одлучила је да укине полугодишњи мораторијум на бушења нафте на великим морским дубинама, које је уведено након катастрофе у Мексичком заливу. Забрана бушења нафте на дубинама преко 500 стопа требало је иначе да истекне 30. новембра, али је секретар за унутрашње послове Кен Салазар изјавио да су нова правила ојачала безбједност […]

среда, 13 октобра, 2010 / 08:51

ВАШИНГТОН – Америчка администрација одлучила је да укине полугодишњи мораторијум на бушења нафте на великим морским дубинама, које је уведено након катастрофе у Мексичком заливу.

Забрана бушења нафте на дубинама преко 500 стопа требало је иначе да истекне 30. новембра, али је секретар за унутрашње послове Кен Салазар изјавио да су нова правила ојачала безбједност и смањила ризик нове катастрофе.

"Политичка позиција коју данас изражавамо је да смо отворени за бизнис", рекао је Салазар.

Како се процјењује, тај мораторијум је довео да привременог губитка посла за 8.000 до 12.000 људи у регион Мексичког залива.

Иако укидање мораторијума одмах ступа на снагу, биће потребно барем неколико недеља да би се са тиме почело.

У експлозији нафтне платформе компаније Бритиш петролеум испред обала Луизијане, 20. априла, погинуло је 11 радника, а из подморског извора истекло је око 200 милиона галона нафте, што је тај инцидент претворило у највећу еколошку катастрофу у историји САД.

Бритиш петролеум је тек 15. јула успио да ефикасно затвори тај отвор, који је 19. септембра и званично проглашен запушеним.

Очекује се да ће та нафтна компанија морати да плати око 32 милијарде долара за отклањање штете настале истицањем нафте и за исплате одштета.Оставите одговор