Уједињени латиницом: Заједничка изјава чланова Предсједништва Босне и Херцеговине

Оно што је за Фронтал.РС значајно, јесте да је ово саопштење дошло искључиво на латиничном писму, па смо ову патетику одлучили да пресловимо због свјесности о азбукоубиству, а не епидемије корона вируса.

среда, 25 марта, 2020 / 11:25

Поштовани грађани,

Број заражених корона вирусом у нашој земљи расте. Нажалост, вирус је однио и прве људске животе. Породицама преминулих изражавамо искрено саучешће.

Епидемија корона вируса у нашој земљи још није достигла врхунац. Пред нама су тешки дани.

Ситуација је ванредна и захтијева одлучне мјере, како бисмо избјегли катастрофалне посљедице којима свједочимо у неким другим земљама.

Сви нивои власти у Босни и Херцеговини подузели су и подузимају све што је неопходно у циљу да се сачувају животи и здравље људи. То је приоритет свих приоритета. Паралелно се подузимају кораци како би се ублажио неминовни економски удар.

Владе на свим нивоима, здравствени радници, полицајци, војници, инспектори, људи ангажирани у цивилној заштити и сви други, улажу огромне напоре како би се зауставило ширење корона вируса. На томе им честитамо.

Међутим, сви ти напори неће дати резултат уколико се наредбе, мјере и препоруке не буду у потпуности поштовале и уколико сваки човјек не покаже властиту одговорност. И према себи, и према члановима своје породице, и према другим људима.

Зато вас још једном позивамо да се стриктно придржавате свих прописаних наредби, мјера и препорука, јер је то једини начин да се изборимо са злом које нас је задесило.

Апсолутна већина вас то чини, и због тога вам се ми, чланови Предсједништва БиХ, захваљујемо.

Ипак, и даље има оних који неодоговорно крше прописане мјере. Такви заслужују најригорозније санкције. Зато позивамо надлежне институције да то без одлагања учине, у складу са важећим законима.

Свјесни да се свака држава суочава са проблемима изазваним пандемијом, ми као Предсједништво БиХ, и сваки од нас појединачно, на међународном плану подузимамо све што је потребно да обезбиједимо помоћ или куповину неопходне медицинске опреме којом би се ојачао наш задравствени систем. На томе раде и други нивои власти и институције.

Неке државе су већ помогле, неке припремају помоћ, са бројним пријатељима разговарамо, све на основу потреба које су исказале наше медицинске институције.Босна и Херцеговина и овај пут није остала и неће остати без помоћи наших пријатеља, а то ћемо свакако знати цијенити.

Подржавамо и напоре које чине домаће компаније у производњи заштитне и друге медицинске опреме, хране и дезинфекцијских средстава.