Уједињени Ентитети Америке донирали аутомобиле хамви које избацују из употребе у својој војсци

Још 2015. године компанија Ошкош је направила замјену за хамви (познатији као хамер у цивилној употреби). Возило које више личи на камион него на теренски аутомобил, замијениће дотрајале и на минско-експлозивна средства осјетљиве хамере.

уторак, 20 јула, 2021 / 17:28

Возила позната под скраћеницом ЈЛТВ (Joint Light Tactical Vehicle) су посебно направљена по наруџби из искустава са импровизованим експлозивним направама у Авганистану и Ираку, али такође и Сирији, гдје америчка војска још увијек обезбјеђује отимање нафте и гаса од тамошњег становништва, под изговором да, као и код нас, чува мир.

Процјењује се да ће до 2024. године цијена уговора са Ошкошом у циљу замјене хамвија изаћи на 30 милијарди долара, па је у овој рачуници војно-оружничких трустова и политичара у Вашингону, 86 возила које свеукупно намјеравају донирати ОС БиХ један симпатичан маркетиншки потез, који тешко да вриједи 14,3 милиона долара, како се представља.

Наравно, осим ако хамери у Рајловац нису допремљени авионима, као што је Србија била приморана да учини са поклоњеним и купљеним оружјем из Русије, јер Министарство одбране Црне Горе показује због чега је Запад све ове године спонзор Дон Мила Ђуканезеа. Занимљиво, прошле године је управо Црна Гора била та која је наручила Ошкошове ЈЛТВ-ове, те тако постала прва страна држава која ће их посједовати.

Руси, такође на основу борбених искустава, користе оклопљени аутомобил Тигр, Србија има нешто већи Лазар; као и већина других озбиљних земаља. Тако Турска има неколико оклопљених точкаша који могу спадати у ову категорију (Кобра, Хизир, Kaja), па чак и приватизовани Технички Ремонт Братунац у Републици Српској производи оклопне аутомобиле Деспот, али се ОС БиХ уз застарјелу америчку технологију на изволите, очигледно неће бавити финансирањем домаће намјенске индустрије у овом сегменту.

Пошто ОС БиХ до те мјере зависи од САД и НАТО, да се слободно може рећи да је команда у Бриселу, а не у Сарајеву или Бањој Луци, ред је да понешто и уложи у војску коју су направили и која тренутно игра улогу ЈНА почетком дедведесетих. Глуми складиште наоружања за будуће пуцање по шавовима.

Да је ово све овако, свједочи и саопштење које стиже из Министарства одбране БиХ, а које долази латиницом и само у овој варијанти, коју смо свега машински пресловили на српско писмо:

Заподвједништво и милијуни у интероперабилности са НАТО

Свечана церемонија примопредаје 21 теренског моторног возила "Хумвее", које је Влада Сједињених Америчких Држава донирала Министарству обране БиХ, одржана је у понедјељак 19. српња 2021. године у Војарни "Рајловац" код Сарајева.

Заједничкој церемонији су назочили министар обране БиХ Сифет Поџић са замјеницима Мијом Крешићем и Мирком Околићем, начелник Заједничког стожера Оружаних снага БиХ генерал-пуковник Сенад Машовић, велепосланик САД у БиХ Њ.Е. Ериц Нелсон, помоћник министра обране БиХ за међународну сурадњу Зоран Шајиновић, замјеник заповједника Оперативног заповједништва ОС БиХ за ресурсе бригадни генерал Томо Коленда, војни изасланик САД у БиХ пуковник Мицхаел Тарqуинто, остали високи дужносници МО и ОС БиХ те представници америчке тврке АМ Генерал, као произвођача возила.

Донирана су америчка високомобилна вишенамјенска моторна возила (ХММWВ) "Хумвее", и то девет примјерака у санитетској варијанти М-1165 и 12 транспортних М-1152. Овиме је употпуњена америчка донација од 24 возила "Хумвее" испоручена у ожујку 2017. године, 20 комада у српњу 2019. године и 14 у српњу прошле године. У наредном периоду очекује се донација још седам оваквих возила, чиме ће укупни број "Хумвееја" у ОС БиХ бити 86. Све је укупне вриједности од око 14,3 милијуна америчких долара.

Министар Поџић је истакнуо да корсити од ове донације неће имати само ОС БиХ него и сви грађани Босне и Херцеговине, јер ће ова теренска возила помоћи да ОС БиХ буду још учинковитије у кризним ситуацијама и случајевима елементарних непогода.

"Ми у МО и ОС БиХ посебно смо предани постизању пуне интероперабилнсоти с НАТО-снагама, како у сегменту организације, структуре и доктрине тако и опреме”, истакнуо је министар Поџић.

И министар Поџић и генерал Машовић истакнули су потребу даље планиране модернизације оружаних снага за што политичке структуре траба да омогуће и већ обећану финанцијску потпору и одговарајући војни прорачун.

У своме обраћању велепосланик Нелсон је закључио да употреба ових популарних и у свијету познатих возила показује да БиХ и њезине оружане снаге не дијеле само начела интероперабилности с војскама чланица НАТО-а, него и једнаке суставе вриједности, цијелога заједничког друштва.