Ухапшен вођа фејсбук четника

Припадници Министарства унутрашњих послова по налогу Вишег јавног тужилаштва у Крушевцу ухапсили су вођу Четничког покрета Братислава Живковића, због постојања основа сумње да је починио кривично дело организовање учествовања у рату или оружаном сукобу у страној држави.

четвртак, 23 августа, 2018 / 20:13

Како је потврђено Танјугу у МУП-у, осумњиченом је одређено задржавање до 48 сати и он ће уз кривичну пријаву бити приведен надлежном тужилаштву.

Иначе, како пишу медији, Живковић је обухваћен истрагом Генералног тужилаштва Украјине о учешћу шесторице држављана Србије у сукобима у источној Украјини на страни проруских сепаратиста, у областима Доњецк и Лугњаск.

Живковић, иначе бивши члан Динкићеве странке Г17+, са својом групом прво је боравио на Криму, током одржавања референдума, гдје су са козацима чували барикаде према Украјини. Потом су се пребацили у Новорусију, гдје су наводно учествовали у многим борбама, а поједини медији су објавили вијест да су се јуначки одупрли нападу Украјинаца на једну коту.

Међутим, борци ДНР тврде да је у питању обичан Фејсбук ратник, који је у зону борбених дејстава дошао само да би се сликао и на друштвеним мрежама фингирао ратовање, а све како би у то име прикупљали донације и наплаћивали добровољцима долазак у Донбас.

Живковић је више пута био у центру пажње медија, а све његове "звучне акције" су спријечили полицајци. Тако је спријечен улазак у Македонију, заједно са бугарским добровољцима. Потом су му Румуни забранили улазак у земљу, под образложењем да је снимао војни радар на обали Црног мора и покушао да маркира његове ГПС координате. Све дјелује прилично смијешно, јер због таквог прекршаја би био осуђен, а не протеран.

Живковић је био у центру пажње када је најавио да ће "четници" доћи у Нови Пазар, а детаљним извјештавањем о путу на Фејсбуку је просто позивао полицију да га приведе прије Пазара, што је ова и учинила. његово име је помињано и у вези фингираног државног удара у Црној Гори, наводно је прозрео да је у питању намјештаљка.