Угљевик: Фестивал шљиве и воћне ракије

УГЉЕВИК – Први интернационални фестивал шљиве и воћних ракија данас је свечано отворен у Угљевику, а окупио је око 30 излагача из Републике Српске и региона са око 60 изложених производа. Манифестацију, која траје до сутра, свечано је отворио начелник општине Угљевик Василије Перић који је том приликом рекао да се ова општина, осим производње […]

петак, септембар 10, 2010 / 20:17

УГЉЕВИК – Први интернационални фестивал шљиве и воћних ракија данас је свечано отворен у Угљевику, а окупио је око 30 излагача из Републике Српске и региона са око 60 изложених производа.

Манифестацију, која траје до сутра, свечано је отворио начелник општине Угљевик Василије Перић који је том приликом рекао да се ова општина, осим производње електричне енергије, препознаје и по производњи воћа.

"Циљ и наша намјера је да повећамо обим производње шљиве и општина Угљевик чини све како би у томе успјела. Сваке године помажемо онима који подижу нове засаде, а на овим подручјима је отворена и школа воћарства коју похађају сви који су заинтересовани за бављење овом граном пољопривреде", рекао је Перић.

Свечаном отварању присуствовао је и помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС за ресор прехрамбене индустрије Вид Копања.

"Од 2007. године па до 2009. године забиљежен је пораст производње и прераде воћа и поврћа за око 4 000 тона на годишњем нивоу. Прије три године имали смо скромних 20 000 тона производње воћа и поврћа, а данас имамо 30 000 тона готовог производа", рекао је Копања и додао да је ресорно министарство издвојило око 1.640.000 КМ за 640 хектара нових засада воћа у РС.

Ову манифестацију организовао је, осим општине Угљевик, и Хотел "Енергетик" у којем се манифестација и одржава, као и Удружење воћара "Еко воће" из Тутњевца.

Директор хотела "Енергетик" Бојан Џувелековић изразио је наду да ће Фестивал шљиве и воћних ракија прерасти у традицију и да ће сваке наредне године окупити више излагача и посјетилаца.

За два дана манифестације организатори су припремили низ радионица којим ће учесницима и посјетиоцима представити најновије свјетске трендове, а стручна предавања ће водити професори са Пољопривредног факултета у Београду и Бањалуци.

Осим предавања, на Фестивалу ће бити организовано дружење са излагачима, такмичење у здравицама, обилажење воћњака локалних произвођача, као и свечана додјела диплома полазницима школе воћарства.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *