Угашен провајдер којим се Сноуден користио

Амерички провајдер "Лавабит", којим се, како се вјерује, користио одбјегли амерички обавјештајац Едвард Сноуден док се налазио на московском аеродрому "Шереметјево", изненада је данас затворен. "Лавабит" је провајдер који је својим корисницима пружао могућност шифрованих имејлова на својим серверима, који су могли да буду отворени само уз шифру корисника. Оснивач провајдера “Лавабит“ Ладар Левисон није […]

петак, 9 августа, 2013 / 11:22

Амерички провајдер "Лавабит", којим се, како се вјерује, користио одбјегли амерички обавјештајац Едвард Сноуден док се налазио на московском аеродрому "Шереметјево", изненада је данас затворен.

"Лавабит" је провајдер који је својим корисницима пружао могућност шифрованих имејлова на својим серверима, који су могли да буду отворени само уз шифру корисника.

Оснивач провајдера “Лавабит“ Ладар Левисон није прецизирао разлог затварања, али је у писму, које је објављено на вебсајту компаније, истакао да више воли да обустави рад него да омогући америчким властима да имају приступ његовим клијентима.

"Био сам приморан да донесем тешку одлуку – или да постанем саучесник у злочину против америчког народа или да затварањем `Лавабита` напустим скоро 10 година напорног рада“, навео је Левисон.

Левисон је рекао да би волио да може легално да подијели с јавношћу догађаје који су водили до такве одлуке, али да то не може да учини.

"Осјећам да заслужујете да сазнате шта се догађа, први амандман би требало да ми гарантује слободу да говорим у ситуацијама као што је ова. Нажалост, Конгрес је донио законе који кажу другачије", нагласио је Левисон.

Он је навео и да, како ствари сада стоје, он не може да подијели своја искуства у посљедњих шест седмица, иако је два пута подносио одговарајуће захтјеве.

Правници сматрају да изјава Левисона указује на то да се он обавезао да ћути.

У међуваремну је и други сајт "Сајлент сиркл“ /Силент сирцле/, који је промијенио назив у "Сајлент мејл“, одлучио да престане са радом.Оставите одговор