УГ Зашто не: Одговорни морају сносити посљедице за ситуацију у Срајеву

УГ "Зашто не" поздравља одлуку Владе Кантона Сарајево о повлачењу одлуке о поскупљењу гријања и воде у Кантону Сарајево, али наглашава како одговорни за оправдан гњев и разочараност грађана Сарајева морају сносити посљедице за насталу ситуацију. Најављена оставка ресорног министра господина Абида Јусића, који је и предлагач одлуке, може и мора бити само први корак […]

четвртак, 10 новембра, 2011 / 20:09

УГ "Зашто не" поздравља одлуку Владе Кантона Сарајево о повлачењу одлуке о поскупљењу гријања и воде у Кантону Сарајево, али наглашава како одговорни за оправдан гњев и разочараност грађана Сарајева морају сносити посљедице за насталу ситуацију.

Најављена оставка ресорног министра господина Абида Јусића, који је и предлагач одлуке, може и мора бити само први корак у даљем наставку рјешавања овог проблема и она се мора десити и бити потврђена што прије. Подсјећамо, странке на власти у Кантону Сарајево су у својим обећањима најављивали реформу јавних предузећа, у чему је предњачила странка СДА ресорног министра Јусића са обећањем „о успостављању ефикасног система корпоративног управљања у јавним и предузећима са већинским јавним капиталом“.

Даље, захтијевамо од Владе Кантона Сарајево да разријеши дужности и директоре кантоналних јавних предузећа „Топлане“ и „Водовод и канализација“ који су тражили доношење овакве одлуке без да су прво урадили све да до ње не дође, те да на њихово мјесто постави људе који ће знати да ријеше нагомилане проблеме у јавним предузећима. Такође, захтијевамо од Владе Кантона Сарајево да донесе јасан и прецизан програм санације комуналне привреде у Кантону Сарајево, како ни у наредном периоду грађани не би долазили у сличне ситуације да морају да плаћају посљедице криминалне управе јавним предузећима.

„Ситуација у комуналној привреди у Кантону је катастрофална и то је заправо прави узрок ситуације коју сви проживљавамо задња два дана. Губици од неколико стотина милиона КМ које су направила јавна комунална предузећа и које плаћају порески обвезници су недопустиви. Не смијемо више никада дозволити да ГРАС има 80 милиона КМ дугова пореским обвезницима и да им уз то Министарство саобраћаја и комуникација плаћа регрес, да „Водовод и канализација“ дугују 70 милиона, а „Топлане“ 65. Грађани не смију дозволити да сносе трошак лоше управе, а Влада Кантона Сарајево не смије дозволити да постане сљедбеник такве политике која нас је и довела до ове ситуације. Влада мора при доношењу одлука прије свега слушати глас грађана и водити се њиховим реалним потрребама, а никако слиједити директиве међународних финансијских институција. Позивамо Владу КС да донесе план рјешавања овог проблема, те да редовно обавјештава јавност о напретку у истом. У противном, грађани Сарајева ће бити приморани да затраже оставку Владе!“ – поручују из УГ „Зашто не“.