Уџбенике замијенити таблетима или Зашто се модернизујемо само у кризи?

Министарство просвјете Српске, саопштило је да ће ученици добити 15 ГБ бесплатног мобилног интернета и на тај начин пратити наставу преко РТРС. Зашто не пратити тако предавања својих учитељица?

четвртак, 26 марта, 2020 / 17:28

Већ одавно је у Српској, у циљу заштите природе, требало штампане уџбенике свести на минимум, а дјецу задужити лаптопима или таблетима са тастатуром, на које ће учитати електронске књиге и вјежбанке.

То је на првом мјесту еколошки оправдано. Нова генерација дјеце већ увелико не користи хартију ван наставе, али предлагање таквог нечега би било велики гријех да није "ванредно стање".

Овако све може. Може и полицијски час. Може и забрана рада занатским радњама. Може и да не раде судови.

Но, пошто се претпоставља да сви родитељи, ако већ не сва дјеца, имају мобилни телефон и(ли) рачунар, зашто 15 ГБ не би било употријебљено да наставнице опремљене камерама држе наставу својим ученицима, а да су сви у својим кућама?

Сијасет оправдања зашто то не радимо, даће вам нетачно образложење зашто се развијамо у друштво преписивача, а не стваралаца. (Нерад је основни разлог.)

Зашто учитељица-спикер, зашто не виртуални разреди и интеракција?

Сво наставно особље прима пуну плату (министарство се љутило на дезинформацију да ће бити умањене), а ево и дјеца имају бесплатан интернет. М:тел не би пуно више коштало да додијеле по 15 ГБ и наставницима за ту сврху, те предложе платформу за "виртуалне школске разреде".

На тај начин, са смањеним бројем дјеце, који учитеља или наставника знају, било би могуће остварити међудјеловање са ђацима. Или интеракцију, како воле да кажу наши "стручњаци".

Тако би се могло макар изградити "виртуелни ауторитет", јер је то стварни предавач који ће их на крају заиста и оцјењивати. Сасвим јасно да дјеца код куће учити неће ни близу као под надзором наставног особља, те је програм РТРС функционалан смо утолико да дјеца не досађују родитељима који не одлазе на посао.

На тај начин би РТРС могао извјештавати и о нечем другом, бринути се да се не ускраћују људска права и слободе под изговором здравствених мјера. Сви би се полако могли припремати и на то да је ово година локалних избора, гдје право на политичку кампању имају и други, осим носилаца власти.

Латиничење најбитнији задатак портпарола Владе РС

Политичка позиција Фронтал.РС је дакако да примјети латиничење, које просто обожавају портпароли у нашим министарствима. Никако се не осјећају добро, док барем нешто не напишу латиницом у текст на српском писму. Док то не ураде, или ако то не ураде, осјећају се сувише обично и приземно. Некако српски.

Они ће вам причати СФРЈ-криптоусташке фразе, о томе како се "мјерне јединице" МОРАЈУ писати латиницом, што је тешка глупост. Прилажемо као доказ фотографије из Русије, у којој на утичници мора писати да напаја са 220 волти, а код нас не мора. Једна је са универзитета, друга је из винског бара.

Нација која је на тако ниском нивоу технолошког развоја, да данас једина може возити људе у свемир (САД то посљедњих девет година не могу), сасвим нормално на паковањима и у уџбеницима користе ћириличне ознаке кг, г, м, цм, ч, с (килограм, грам, метар, центиметар, час, секунда).

А и 220 В. Не 220V! Што је закон код наших портпарола. Па и у саопштењу које слиједи. Прво воде рачуна о томе, па онда тек о српском језику. Вирус корона тип ковид-19, сваки пут морају написати (COVID-19). Нико не зна, па ни они сами, зашто то раде.

Латиничење je њихов задатак који најревносније извршавају, док им шефови у политичкој кампањи изгарају за српство, љубе се до паса са свештеницима СПЦ и куну се у то да ће их све заједно "бранити". Видимо и како.

(Саопштење ресорног министарства доносимо порад свјесност и илустрације. Наравно, у цјелости.)

М:тел сноси трошкове образовања, гигабајти морају латиницом

С циљем унапређења праћења наставе на даљину и обезбјеђивања једнаких услова за све ученике, Компанија "М:тел" ће обезбиједити бесплатан приступ интернет порталу Радио-телевизије Републике Српске за све ученике основних школа који прате наставу на даљину која се свакодневно емитује путем овог портала.

Уколико ученици пропусте неки од часова, могу их пронаћи на порталу РТРС-а, гдје су стално доступни сви наставни садржаји који се емитују за ученике од првог до деветог разреда основне школе од 17. марта 2020. године.

Приступ порталу се може реализовати употребом мобилних телефона ученика или њихових родитеља (уколико ученик нема мобилни телефон), а остварени интернет-саобраћај за приступ порталу ће бити потпуно бесплатан за датог корисника (ван квоте плаћеног мобилног интернета уколико га корисник има).

Када је ријеч о погодностима ове врсте за средњошколце у Републици Српској, и свим ученицима средњих школа у Републици Српској који тренутно немају приступ интернету, а дужни су да прате наставу на даљину која се реализује од 23. марта 2020. године, биће обезбијеђен бесплатан мобилни интернет, а циљем успјешног праћења овог вида наставе, односно приступа онлајн-платформама за учење и сваке комуникације са предметним наставницима.

Сваком ученику средње школе првог датума у мјесецу биће додијељено 15GB бесплатног мобилног интернета које ученик треба да користи за потребе реализације наставе на даљину. Ученици ће моћи на својим мобилним телефонима креирати хотспот (мобилну приступну тачку) те је спојити са својим лаптопима/таблетима да би што ефикасније реализовали све активности у вези са овим видом наставе. Ученицима средњих школа ће наведне погодности бити доступне чим се формирају спискови свих ученика са потребним подацима, а за што су задужене средње школе.