Удружење дјеце логораша посјетиће у суботу Јастребарско

Двадесет чланова Удружења дјеце логораша "Јастребарско 1942" посјетиће у суботу, 27. августа, Јастребарско код Загреба поводом 69 година од када је из тог логора спашено 725 дјечака које су избавили партизани. Општина Приједор финансираће одлазак делегације од 20 чланова коју чине бивши логораши, њихови потомци и поштоваоци, рекла је предсједница овог удружења Зорка Скиба-Делић, која […]

среда, 24 августа, 2011 / 15:21

Двадесет чланова Удружења дјеце логораша "Јастребарско 1942" посјетиће у суботу, 27. августа, Јастребарско код Загреба поводом 69 година од када је из тог логора спашено 725 дјечака које су избавили партизани.

Општина Приједор финансираће одлазак делегације од 20 чланова коју чине бивши логораши, њихови потомци и поштоваоци, рекла је предсједница овог удружења Зорка Скиба-Делић, која је била у том логору.

"Посјета се организује поводом 69 година од спасавања 725 дјечака логораша из Јастребарског које су избавили партизани, тачније 4. кордунашка бригада на иницијативу њеног команданта Миле Тркуље, Србина из Хрватске", рекла је Скиба-Делић.

Након полагања вијенаца на споменик страдалој дјеци у Јастребарском, делегација ће у Козарској Дубици посјетити Музеј фотографија дјеце логораша јасеновачких логора Старе Градишке, Млаке, Јабланца, Сиска, Горње Ријеке и Јастребарског.

Музејску поставку финансирао је Канађанин Бошко Југовић, родом са Козаре, који је и сам дјечак логораш Јасеновца.

Зорка Скиба-Делић је као петогодишња дјевојчица доведена у дјечији логор Јастребарско 1942. године. Касније ју је усвојио један усташки сатник и одвео у Загреб. Тамо је прекрштена и промијењени су јој име, презиме и датум рођења.0 КОМЕНТАРА

  1. Требао би да постоји организован превоз за све оне који желе да се придруже тој делегацији. Многи би жељели да одају пошту, запале свијеће и , просто, виде та силна стратишта српског народа, ал` нису у могућности. Треба дјецу водит` тамо да нешто науче.

  2. http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=18&idnovost=8314
    http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=18&idnovost=8476
    http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=18&idnovost=8482

    jea, 24.08.2011. 16:09:41
    Ovaj komentar me podsjetio na ovaj Feljton. I sve nešto mislim Frontalu ne bi dali ni marku:a spomenutima u komentaru dali su mnogi x-(