Удружења Срба из Хрватске предају 45.000 потписа Дежеру

БЕОГРАД – Представници 100 избjегличких удружења и завичајних клубова Срба из Хрватске предаће сутра шефу делегације ЕУ у Србији Венсану Дежеру петицију с 45.000 потписа подршке у којој се тражи правично и трајно рjешење њихових насилно и незаконито одузетих станарских, имовинских и других стечених права. Они ће Дежера замолити да копије с потписима прикупљеним током […]

недеља, март 13, 2011 / 11:07

БЕОГРАД – Представници 100 избjегличких удружења и завичајних клубова Срба из Хрватске предаће сутра шефу делегације ЕУ у Србији Венсану Дежеру петицију с 45.000 потписа подршке у којој се тражи правично и трајно рjешење њихових насилно и незаконито одузетих станарских, имовинских и других стечених права.

Они ће Дежера замолити да копије с потписима прикупљеним током јануара, а у акцији која траје до 31. марта, преда највишим званичницима европских институција уз молбу да подрже њихове оправдане захтjеве, најављено је јуче на годишњој Скупштини Асоцијације избjегличких и других удружења Срба из Хрватске.

Предсjедник Коалиције удружења избеглица у Србији Миодраг Линта подсjетио је да се петицијом од ЕУ тражи да с властима у Загребу отвори суштински дијалог о трајном и свеобухватном рjешењу имовинских и многих других проблема преко 400.000 избjеглих и прогнаних Срба.

Он је истакао да је у овом тренутку приоритет рjешење проблема тајних спискова осумњичених за ратне злочине.

Повод за петицију и прикупљање потписа била је одлука којом се 30. јуна прошле године ЕУ сагласила да Хрватска отвори преговарачко Поглавље 23 о правосуђу и темељним људским правима, без услова да рjешава станарска, имовинска и друга стечена права избjеглих и прогнаних Срба.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *