"Удружене жене": Потребан нови закон о социјалној заштити

У Републици Српској највећи број жена није упознат са својим правима из социјалне заштите, а минимална права која женама пружа Закон о социјалној заштити падају на терет локалних заједница, које нису у могућности да их исплате, резултати су истраживања невладине организације "Удружене жене" из Бања Луке. Извршни директор ове организације Нада Голубовић рекла је да […]

уторак, 30 августа, 2011 / 19:31

У Републици Српској највећи број жена није упознат са својим правима из социјалне заштите, а минимална права која женама пружа Закон о социјалној заштити падају на терет локалних заједница, које нису у могућности да их исплате, резултати су истраживања невладине организације "Удружене жене" из Бања Луке.

Извршни директор ове организације Нада Голубовић рекла је да у РС не постоји систем информисања социјално угрожених и искључених категорија о правима из социјалне заштите. Она каже да важећи Закон о социјалној заштити не даје довољно заштите социјалним категоријама, те да се накнада за туђу његу не исплаћује у свим локалним заједницама због недостатка средстава у буџетима центара за социјални рад.

Она је навела да је и дискриминишући додатак за друго, треће и четврто дијете уколико су примања по глави члана породичног домаћинства 75, односно 80 КМ, те да матерински додатак за незапослене мајке није усклађен са трошковима живота.

"Не постоји ни алиментациони фонд из којег би се плаћале алиментације за дјецу, чија исплата, без обзира на судску пресуду, зависи од добре воље разведеног супруга", рекла је Голубовићева приликом представљања публикације "Социјална права жена у РС".

Према њеним ријечима, потребно је што прије усвојити нови закон о социјалној заштити, у којем би права била распоређена између буџета локалних заједница и републичког буџета, а сва дјеца рођена у РС добијала дјечији додатак без обзира на материјални статус породице.

"Право на туђу његу и помоћ треба да се исплаћује из буџета РС, како би лица са инвалидитетом из свих дијелова РС уживала иста права, а у новом закону жртве насиља у породици требају добити статус социјалне категорије", истакла је Голубовићева.

Представник Центра за социјални рад из Бања Луке Никола Доронтић рекао је да након усвајања новог закона о социјалној заштити неће бити бојазни за исплату права по овом основу, али да се може очекивати ревизија права одређених припадника социјалних категорија.

Он је изразио очекивање да ће нови закон бити донесен током ове године.

Истраживање НВО "Удружене жене" проведено је у 39 општина РС на узорку од 791 испитанице.