Удри, дери, мори: Пјевај, ори, прозоре отвори…

Антологија крајишких ојакача "Пјевај, ори, прозоре отвори" аутора Ненада Грујичића биће представљена данас у Приједору у оквиру манифестације "Драготињске вечери".

петак, 10 августа, 2018 / 09:02

На промоцији антологије Грујичић ће одржати бесједу о феномену ојкаче и римованог динарског десетерачког двостиха јер ово издање садржи 2.000 десетарачких римованих ојкача, обимну студију, ријечник непознатих и мање познатих ријечи, као и есеј "Отимачина српске културне баштине", саопштено је из "Бранковог кола", једног од издавача.

Антологија садржи и "Ризницу имена пјевача ојкаче" у којој је записано око 1.500 имена пјевача ојкаче, рођених од средине 19. вијека до данашњих дана.

Пјевачи су из Крајине, са Баније и Кордуна, из Лике и Далматинске Загоре, као и из Војводине и Београда, гдје се данас налази велики број прогнаних и избјеглих крајишких Срба.

Заслугом Ненада Грујичића ојкача је прије неколико година званично уписана у први Регистар нематеријалног културног насљеђа Србије, наводи се у саопштењу.

Прије почетка промоције антологије, уз интонирање химне "Кнежевине Горња Драготиња и Марини" биће проглашен и нови кнез ове јединствене кнежевине на Балкану.

Представљање антологије крајишких ојкача организује "Совјет Кнежевине Горња Драготиња и Марини", у сарадњи са драготињским "Домом младости", а уз подршку града Приједора.