Убрзано топљење арктичког леда

Лед који плута на површини Арктичког океана ове године се топи необично брзо, али по површини коју захвата није пао на рекордни минимум виђен 2007. године, саопштили су амерички научници. Истраживачи су закључили да је минимална љетна површина леденог покривача већ достигнута и да лед сада улазу у зимску фазу раста, преноси Би-Би-Си. Количина леда […]

четвртак, септембар 16, 2010 / 22:07

Лед који плута на површини Арктичког океана ове године се топи необично брзо, али по површини коју захвата није пао на рекордни минимум виђен 2007. године, саопштили су амерички научници.

Истраживачи су закључили да је минимална љетна површина леденог покривача већ достигнута и да лед сада улазу у зимску фазу раста, преноси Би-Би-Си.

Количина леда на Арктику која је забиљежена ове године је трећа најмања од почетка сателитске ере.

Научници сада кажу да су прогнозе о потпуном нестајању леда у љетним фазама у наредних неколико година вејроватно погрешне.

Најмања површина ове године измјерена је 10. септембра, када је лед арктичког океана покривао 1,84 милиона квадратних километара, што је више него 2007. и 2008. године, али мање од свих других година послије 1979. године.

Према подацима америчке агенције за истраживање свемира Насе, посљедњих 12 мјесеци били су на глобалном нивоу најтоплији у посљедњих 130 година.

Ово је дјелимично резултат утицаја временске појаве Ел Нињо у Пацифику, која утиче на раст глобалне температуре.

Фаза хлађења, позната под именом Ел Ниња, управо почиње, а Наса наводи да ће 2010. година вјероватно остати записана као најтоплија у њеним архивама.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *