03:13 Течни Антартик: Отопли ли планета три степена, ниво мора расте годишње пет центиметара глобално21:10 Брегзитовање у Ламаншу: Француска британском острву пријети искључењем струје, Британци шаљу морнарицу19:20 Макрон јавно одао почаст Наполеону, кад очекујемо да ће Нијемци Хитлеру?18:35 Ефбих остаје без гаса: Није због Лаврова већ Енергоинвеста11:47 Ненад Вуковић: Билдање Додикових политичких мишића, нема разговора са онима који говоре еРеС10:41 Петровић сазвао директоре јавних предузећа: Пораст броја запослених, нагомилани дугови, лоша контрола10:34 Вучић: Мијењали би само границе Србије - што не подијелите Авганистан, Сирију, Ирак?10:31 Израчунали смо дигитроном: Прије 153 године рођен Мика Алас10:22 Нема ту ништа сензационално: Ловци из Змијања љути на возача који је јурио медвједа колима10:09 Голићка и Ћосић о утопљавању Дејтонке и проглашењу парка природе Требевић

Убијање наде

Остаје једино бојкот наредних избора и побуна против неодговорне власти, све док се умјесто партократског, не успостави демократски систем и власт. Пише: Момир Дејановић, предсједник Центра за хуману политику На данашњи дан, прије десет година, убијен је предсједник српске владе, а истога дана, десет година касније, убијена је, по ко зна који пут, нада грађанима […]

уторак, 12 марта, 2013 / 19:30

Остаје једино бојкот наредних избора и побуна против неодговорне власти, све док се умјесто партократског, не успостави демократски систем и власт.

Пише: Момир Дејановић, предсједник Центра за хуману политику

На данашњи дан, прије десет година, убијен је предсједник српске владе, а истога дана, десет година касније, убијена је, по ко зна који пут, нада грађанима РС да имају владу која ће, умјесто партијским, криминалним и туђинским, служити народним интересима. Баш тако, избор нове владе РС служи искључиво убијању грађанске наде и нема никакве везе са успостављањем одговорније, успјешније и мање корумпиране власти. Да не буде забуне, убијање наде у добру власт је свјетски процес, који није заобишао ни други дио БиХ, као ни сусједне и већину других свјетских држава.

Прије и послије прошлих општих избора у БиХ било је јасно да не постоји могућност избора боље власти у држави, ентитетима и кантонима. Када је послије избора лидер најјаче партије прекршио демократско правило да буде предсједник владе РС, постало је јасно да ће влада овог ентитета постати институција са којом се управља изван владе, да ће бити настављен континуитет лоше или још горе власти и да неће бити испуњена већина обећања из изборних програма владајућих партија.

Да подсјетим, најјача владајућа партија у РС у свом изборном програму имала је обећања од којих већина није и неће бити испуњена. Обећано је смањење јавне администрације, а број запослених је повећан за 4,5%, обећано је смањење незапослености, а незапосленост је већа за 6,5% и обећано је повећање пензија до износа 60% плате, а дошло је до смањења просјечне пензије са 40,1% на 38,7% просјечне плате. Нису испуњена ни обећања о промјени устава РС и усвајању уставних амандмана о јачању позиције општина и градова, увођењу е-управе и почетку електронског издавања родних листова, смањењу јавне потрошње за администрацију и повећању средстава за инвестиције и подстицаје, већим страним улагањима, завршетку приватизације и њене ревизије, пољопривредној производњи на нових 200000 хектара, реструктуирању и јачању Шума РС, завршетку градње аутопута Добој-Бања Лука и моста на ријеци Сави, редовном авиосаобраћају са бањолучког аеродрома, пловности ријеке Саве до Београда, проширењу права из здравствене заштите, завршетку изградње и реконструкције више болница, успостави јединственог информационог центра и увођењу електронског здравственог картона, већој медијској слободи и многа друга.

Неиспуњавање програмских обећања и други озбиљни проблеми у РС траже нову владу са другим људима, потпуно другачију политику и више времена за потребне промјене. Међутим, избором нове владе на 18 мјесеци прије избора, са новом предсједницом и већином старих министара, неће бити испуњена већина програмских обећања и ријешени други проблеми. Прво, нова предсједница владе је до сада непрепознатљиви министар, партијски послушник и мандатар који није утицао на избор министара, друго, њен или њој наметнут програм рада нове владе нема потребне прецизности и више подсјећа на општи партијски програм и треће, остало је преко двије трећине старих министара, који су требали бити промијењени. Шта очекивати од ове владе, када су у њој и даље министри који су одговорни за крађу струје, пропадање и криминализацију жељезница, урбани хаос и приједлагање неуставног и коруптивног закона за легализацију бесправно изграђених објеката? Шта очекивати од нове предсједнице владе када се консултује и најављује сарадњу са представницима невладиног сектора, који се баве трећеразредним проблемом родне равноправности?

Не треба очекивати ништа, јер су поново убили наду и учиниће то опет послије наредних избора. Остаје једино бојкот наредних избора и побуна против неодговорне власти, све док се умјесто партократског, не успостави демократски систем и власт.0 КОМЕНТАРА

 1. Како мислиш Момире бојкот избора?

  Побуна и успостављање демократске власти, ко је још направио демократију улицом ако си на то мислио?

  Нажалост овдје треба диктатура, како извадити земљу из гована, како запослити народ, како ријешити коначно питање бораца, њихових породица, пензионере, како направити од ове земље која има енергетске ресурсе да може на основу правилног коришћења имати толико новца да запосли све незапослене за четири године у пољопривреди, туризму, дрвној индустрији и осталим комплементарним гранама привреде.

  То је толико једноставно, промјена демократског к*рца, шта да дође курта умјесто мурте.
  Диктатура треба нама, ако треба сви на казан двије године да би направили правду и државу, јебеш демократију у којој свако говно може написати о честиту човјеку да не ваља, а лопова славити као патријарха.

  Јебала те демократија у коме је народ изгубио образ и толико ниско пао да читава породица гласа за 50 марака дајући глас оним који су их опљачкали и без посла оставили.

 2. Koliko sam ja shvatio, Dejanoviću je dobro pod ovom vlašću, jer ju ne bi mijenjao, pa makar i za manje zlo. Dejanović je plaćenik SNSD-a koji pokušava obeshrabriti ljude od izlaska na izbore, lažno zazivajući nekakvu pobunu poslije izbora, a znajući da od pobune ovakvog podaničkog naroda nema ništa. Poanta je da disciplinovano glasačko tijelo SNSD-a izađe na izbore, a ostali koji nisu za ovu ustašku vlast ne glasaju na izborima, nego da samo retardirano gunđaju „svi su isti, i nema smisla glasati“ tj.oboriti SNSD, pa nek SNSD vječno jaše na grbači glupog naroda. Očito da Dejanović priželjkuje takav „happy end“.

 3. Диктатура, негокако! И то пролетаријата. Па кад „изабрани“ представници потлаченог и пониженог пролетаријата који је све листом оставио земљу, окућницу и старо кућиште којекуде и сишао у град, кад другови велим изјуре ове досадашње из кабинета и сједну на њихова мјеста, народ ће да одахне.
  Правда ће бити задовољена, а њиве ће се саме орати. Карактером – што реко Николетина још ономад. Како тад, тако се ору и сад…