У законодавству Федерације жели се само босански језик?

Иза организовања трећег савјетовања о посебним аспектима употребе језика у законодавству Федерације БиХ, који је одржан у сриједу, 20. јула, у Сарајеву, крије се покушај увођења босанског језика као јединог званичног са циљем централизације земље, сматрају српски и хрватски парламентарци ФБиХ. Савјетовање је организовала Комисија за језичка питања Представничког дома Парламента ФБиХ у сарадњи са […]

петак, 22 јула, 2011 / 09:48

Иза организовања трећег савјетовања о посебним аспектима употребе језика у законодавству Федерације БиХ, који је одржан у сриједу, 20. јула, у Сарајеву, крије се покушај увођења босанског језика као јединог званичног са циљем централизације земље, сматрају српски и хрватски парламентарци ФБиХ.

Савјетовање је организовала Комисија за језичка питања Представничког дома Парламента ФБиХ у сарадњи са УСАИД-ом, а савјетници из Института за језик из Сарајева били су у служби реализовања овог пројекта, пише "Фокус".

Делегат СНСД-а у Дому народа Парламента ФБиХ Славиша Михајловић изјавио је да је организовање оваквих скупова, који су наводно стручни, покушај централизације БиХ и промовисања права само једног народа.

"Јасно је да се желе промовисати права припадника бошњачког народа, док се права Срба и Хрвата стављају на маргине. То је директно кршење Устава", рекао је Михајловић.

Посланик ХДЗ-а БиХ у Представничком дому Парламента ФБиХ Иван Муса истакао је да је недопустиво покушавање увођења само једног језика у ФБиХ, јер је то супротно и одредбама Устава ФБиХ, додајући да је то тежња ка унитаризацији.

Уставом ФБиХ одређено је да су службени језици Федерације босански језик и хрватски језик, а службено писмо је латиница. Остали језици могу се користити као средства комуникације и наставе.