У свијету се за годину дана опере 2,3 милијарде америчких долара

Тим научника са Техничког универзитета у Бечу је анализирао проток прљавог новца помоћу релативно једноставних статистичких модела, инспирисаних физиком, те дошао до закључка да се за годину дана у свијету опере новац у приближној вриједности од 2,3 милијарде америчких долара.

недеља, 7 марта, 2021 / 22:36

Прање новца је глобалан проблем. Приходима од криминалних активности, попут кријумчарења дроге и корупције, губи се сваки траг док се новац не опере. То проузрокује високе економске трошкове, а и рјешавање криминалних радњи је отежано.

Још није могуће дати прецизне податке о токовима прљавог новца, међутим Технички универзитет у Бечу бавио се анализом података холандских порезних управа о сумњивим новчаним трансакцијама. Научни тим узео је у обзир и друге параметре попут настојања држава да примјене смјернице против прања новца.

На основу тих података развијен је статистички модел који описује од којих параметара овисе токови прљавог новца.

Проф.др. Мицхаел Гетзнер са Техничког универзитета у Бечу токове прљавог новца успоређује са гравитацијом: "Занимљиво је да они имају много тога заједничког са гравитацијом. Снага гравитације између два планета расте са њиховом масом, а смањује се са квадратом удаљености.”

Слично се догађа и са прањем новца: "Што је јача економија неке земље, то су јачи новчани токови, али и волумен сумњивих трансакција опада подударно са квадратом удаљености. Управо удаљеност игра важну улогу у криминалним активностима. Прање новца изискује личне контакте, директну комуникацију и криминалне мреже које су просторно близу”, објашњава Гетзнер .

Ниједан статистички модел не описује стварност у потпуности, али је научни тим у Бечу уз помоћ само неколико параметара успио доћи до потребних података. Њихов модел је примјенљив и у другим земљама.Оставите одговор