У сусрет 20 година ПДП: Осуда несмјењивања потпредсједника НСРС из СДА

Предсједништво Партије демократског прогреса на данашњој сједници одржаној у Требињу истакло је снажну подршку Саши Борјану, кандидату за градоначелника Требиња на пријевременим изборима 17. фебруара и изразило очекивања да ће грађани препознати Борјанову визију за боље Требиње.

субота, фебруар 2, 2019 / 17:11

ПДП осуђује намјеру СДА о промјени имена Републике Српске и исказује незадовољство одлуком Народне скупштине Републике Српске да не разријеши потпредсједника НСРС из СДА, која је покренула ту срамну иницијативу те подржава патриотску досљедност Клуба посланика ПДП-а.

За Партију демократског прогреса Дејтонским споразумом је дефинисан уставно-правни оквир постојања и опстанка Републике Српске, те ће принципијелно и убудуће дјеловати чувајући интересе Републике Српске и наших грађана у складу са Уставом и Дејтонским споразумом.

Предсједништво ПДП-а је упознато са извјештајем Канцеларије за демократске институције и људска права ОЕБС-а (ОДИХР) у којем су потврђене бројне изборне нерегуларности и исказана потреба за суштинским измјенама изборног закона с циљем постизања поштеног и фер изборног процеса. Извјештајем је такође потврђен непрофесионалан и пристрасан рад  Јавног сервиса РТРС и један од праваца дјеловања ПДП-а ће бити предузимање конкретних активности које за циљ имају професионално, објективно и истинито информисање грађана од стране јавних медија.

На сједници Предсједништва ПДП-а одлучено је да отпочну активности за припрему редовног Сабора партије, током којег ће бити обиљежено двадесет година постојања ПДП-а.84 КОМЕНТАРА

 1. Мислим господо из ПДП да политиканством око смјене оног Братића ништа не постижете.

  Имам ја за вас господо из ПДП једно озбиљно питање, баш зато што је озбиљно вријеме.

  Дакле, пошто сте ви господо из ПДП тренутно „лидери“ опозиције, те можда сутра нова власт, онда мене као политичара који инсистира на политици чистих рачуна са Федерацијом интересује ваш СТАВ по питању НАТО.

  Питање гласи: „Да ли сте ви господо из ПДП јавно за МАП и НАТО, или не?“

  По ономе што ја видим јесте, посласте мудро поруку преко Иванића на ТВ Н1, поруку у коме он рече да је за МАП, одлично, ја то сматрам поруком ПДП.

  То је по мени СТАВ, само тај став морате званично потврдити од стране Бореновића и руководства партије.

  Не може бити курвања по овом, по Српску супер важном питању, ја уопште не бих осудио ваш СТАВ да сте за НАТО, можда је и боље него да одбијемо ту „добру понуду“.

  Али ако ВИ знате насигурно да је то боље за Српску и српски народ, онда водите ЈАСНУ ПОЛИТИКУ, значи, то народу морате рећи јавно, изаћи са јасним чињеницама, стати иза својих ријечи и затражити од народа подршку за такав пут,тачка.

  1. Sto se mene tice, dileme nema..
   Uprkos svemu, uprkos tome sto nas Francuzi zasuse VBRom sa Igmana 95e kad je turadija ojrenula u deblokadu, uprkos bombardovanju 99e, jedini garant bezbjednosti Srpske moze biti NATO savez
   Ko drugacije misli, taj ne misli..taj srcem i dusom se vodi, a ne razumom

   Da bih mu pomogao, evo dajem link
   https://www.youtube.com/watch?v=IEtZdceUQtw

   Rijec je o ruskoj aktivistickoj grupi StopHam (u prevodu stop bahatosti) koja svojim tijelima sprijecava bahata parkiranja i voznje trotoarom. Nakon pocetnih problema, podrzani su od strane vlasti. Imaju bogat YT kanal na kojem cete se iznenaditi do kog nivoa propasti je dosao slavni ruski narod. Ne zna se ko je bajatiji, zene ili muskarci… Jel tome treba da stremimo kao drustvo???

   Neka hvala, nije Mirko budala

 2. Одлука да ли у НАТО или не треба да се донесе на основу српских, а не руских интереса.
  Јасно је да Русији није у интересу да поред Украјине, Црне Горе, Македоније, а сада и Венецуеле, изгуби још један значајан пункт. То је интерес њихов, то треба поштовати, али, да ли је то и наш интерес?

  Већ сам раније писао да глупости око војне неутралности не пију воде, не само зато што се из авиона види да Срби нису неутрални, него да су већински задојени отровном милошевићевско-шешељевском антизападном пропагандом и у већини спремни да се за Русију боре до последњег Србина.

  То што ПДП неће отворено да каже да ли је или није за НАТО говори да је то скупина политикантских калкуланата чији став мени није ни битан. Фукаре су то.

  Оно што мене забрињава је сљепило народа који усљед силне антизападне пропагнде не може да схвати да Србе није бомбардовао НАТО, него државе које су у НАТО, али које су истовремено и чланице ЕУ.

  Како може један њемачки парламентарац гласати да Срби уђу у ЕУ, када свакодневно добија вијести из Србије и РС да је НАТО злочиначка творевина. Ако је НАТО злочиначка творевина онда су и државе које га чине злочиначке државе. Тиме и Њемачка.

  Па се тај њемачки парламентарац чуди зашто Срби теже да буду у економској, политичкој и територијалној унији са злочиначким државама.

  Како се год тражи од ПДП-а да се отворено изјасни је ли или није за НАТО, поштено би било да се сви они који се противе НАТО-у успротиве и ЕУ јер их чине готово исте државе.

  А ако већ има и оних који су за ЕУ, али нису за НАТО, нека бар промијене аргументацију којим правдају противљење НАТО-у. Ова теорија да се неће у НАТО јер је то злочиначка организација је идиотска све док земље чланице ЕУ не сматраш непријатељима јер желиш са њима у унију.

  Невјероватно је да народ не може да схвати да нико неће у кући (ЕУ) некога ко није лојалан, а лојалност ЕУ се показује управо преко чланства у НАТО.

  Кад се иде у ЕУ онда је Њемачка пријатељска држава, а када се иде у НАТО онда је злочиначка. То је шизифрен поглед на стварност.

  Или да будем још јаснији. Нема пута у ЕУ ако претходно ниси ушао у НАТО.
  То правило је важило за све пропале комунистичке земље, па ће важити и за српске земље Србију и БиХ.

  Амин.

 3. Симо,

  видиш, сав твој коментар има смисла, али опет та болест, да су у ПДП калкуланти, то сам и ја написао, само на други начин, али оно ФУКАРЕ СУ ТО, не иде, тиме покажеш да осим што си луцидан коментатор, да си и стварно БОТ.

  Видиш, ја сам управо послао поруку вођству ПДП да не калкулишу и шаљу поруке менторима преко „бивших“, односно,да се јасно одреде о МАП-у и чланству у НАТО, чак сам их насавјетовао како да опстану, тј. да после јасне поруке да су за НАТО, то народу јавно изнесу са образложењем зашто?

  Мислим да би са тим само ојачали у сваком погледу и постали лидери оних који би то са одобравањем прихватили, што из убјеђења, што од страха за будућност, а има их…………………

  Чак мислим да су то сигурни гласови, да тих присталица има много, много већи број, него што ПДП има тренутно стварну подршку у броју присталица, тачка.

  1. Како нису фукаре?!

   Морамо ствари називати правим именима.

   О тако важном питању заузимати став “ето ми нисмо за НАТО, али кад је Додик већ потписао, морамо тамо“, није ништа друго него фукарештина највећег интензитета.

   Чак је и СДС ту пуно поштенији, што ми је тешко признати. Они јасно кажу да нису за НАТО.

 4. Симо,

  нису фукара, политиканти и калкуланти сигурно.

  Ја сам са политиком чистих рачуна почео, ПДП се намјестио, они су једини посли јасне сигнале преко Иванића на ТВ1, па и Црнадтка, без обзира шта је рекао на том НАТО Форуму у Подгорици.

  Само његово присуство на том форуму говори више од ријечи које је двосмислено, или недвосмислено тамо изрекао.

  Нисам ја сигуран да су СДС и сви ови из власти против НАТО, има отежавајућих и олакшавајућих околности, видјећемо, само полако и писмено, али се ПДП сам намјестио, сад нека кажу шта стварно хоће, или морају да ураде?

  Иначе, ја подржавам позив на договор упућен од стране владајуће коалиције везано за Сарајево, позив за који унапријед знам да неће бити прихваћен, сви знамо зашто.

  Ипак, мислим да се треба наставити разговарати и кад опозиција (не) оправдано одбије позив(могућу замку СНСД како они кажу),значи, лично предлажем хитне тајне састанке лидера свих српских парламентарних партија, наравно, прије било каквих договора са Федералцима.

  Наравно, такође очекујем да СДА и „пробоцанци“ СДП мудро попусте и заједно, веома „журно“ уђу у причу око савјета министара, све да због продужетка кризе не дође до српских ултимативних преговора о будућим односима између Српске и Федерације, односно, да због велике кризе, све својом грешком, граџанисти не постигну оно што МЕНТОР и они не желе, то је, да СТВАРНО уједине све српске партије по свим виталним питањима око будућих односа у БиХ.

 5. Ne daje se garant Budalama, samo ludjacka kosulja. Oni nisu (NATO) napravili kamp ovde da ovom primitivnom plemenu daju bilo kakav garant.Oni su ovde iz vlastitiga, i sebicnoga interesa, intelektualna elito. Mali jesmo ali smo i veliko sranje takodje, trn u guzu, i smetnja na vezama izmedju velikih decaka. Zbog megalomanije nasih vodja zbog kojih izgubismo onu veliku zemlju i suverenitet u svetu sada cemo to platiti novim porobljavanjem i skidanjem gaca. Za to sve je kriv kole, kralj brda nepunih 3 godine koji sada trazi garant velikih sila da mu deca odrastu u miru, da radi, da se skoluje i leci u sarajevu itd itd…Neko treba da nabije brnjicu povodljivoj raji. Nece biti nabijanja na kolac ali ima da nam njihova pravila izadju na nos. Jebite se stoko priglupa niste bolje ni zasluzili, svi vam se izredali na zenama.

 6. Некако нема контрааргумената мојим тврдњама гледе НАТО.

  Или се већина слаже илу су моји аргументи логично прејаки па се нико не усуђује повести полемику?

  Трећег нема…

  1. Kao pravi spiner, argumente si predstavio kroz pljuvanje opozicije (koja nista bolje nije ni zasluzila), a ne kroz bezbjednosne i politicke izazove sa kojima se Srpska susrece (sto bi trebalo da je glavna premisa u donosenju odluka).

   Jel, tite ti, jel to sindrom Droge presao na tebe pa si nas i ti poceo smatrati tupavim pajserima, ili hoces nekog specijalno da namagarcis?

   1. Имаш ли ти неки аргумент који говори да ће Срби више изгубити него добити уласком у НАТО?

    Или и даље остајеш при емотивној аргументацији да су нас бомбардовале злочиначке државе са којима ми желимо да уђемо у екомомску, политичку и територијалну унију, једино нећемо у војну?

   2. Pajdo..meshchini da si me pobrkao s nekim
    Moj stav je bezuslovno i sto hitnije pristupanje NATOu.

    Srbi ce izgubiti sve, ako ovako nastave.
    Ja ne razmisljam emocijama ovdje, cisti razum i pragmaticnost, potpomognuti sa iskustvom.

    Jedina razlika je sto si ti svoj komentar napisao da bi popljuvao opoziciju, a cijenis da smo svi mi ili pecurke (kao Drogo sto misli pa pise kvazi intelektualne komentare) ili si naciljao da nekoga namagarcis (kao sto cesto to radis).

    Razumis sad? …roka..

 7. Који су твоји аргументи?

  Нажалост, има аргумената и за и против, врло незгодна ситуација.

  Ево једног од могућих разлога за и против.

  Рецимо, у НАТО хоће кукавице и они који имају малу ћуну, док се оне мудоње и куроње никог не боје, па су против?

 8. Симо, зашто не као Аустрија?
  Нек Баја од Хитлера из Москве донесе ферман да ће нас пустити на миру гарантујем да би и САД гарантовале БиХ неутралност.
  Наравно то морају гарантовати и Србија и Хрватска а можда чак и Турска.
  БиХ је најпогоднија да буде Швајцарска трећег миленијума само да се из земље избаце сви са држављанством Србије и Хрватске.

  1. Можда ме погрешно тумачиш, али и ја бих, када би то могло, изабрао аустријску и шведску позицију, али немере.

   Да би нека држава била војно неутрална није довољна само њена воља. За тако нешто се мора постићи међународни консензус.

   Ми то нисмо у стању постићи и ту чињеницу треба рационално прихватити.

  2. Хитлер из Москве?Дечко,јеси ли ти преспавао задњих 30 година,од 89?Хитлер се можда преселио из Берлина али је отишао у правцу Брисела,Лондона или Вашингтона.Овим што си написао,за држављанство Србије и Хрватске,си напокон открио своје право лице.Промјени име,буди поштен као Јасе,да знамо с ким причамо.

 9. Који су ти Симо аргументи да сам неозбиљан?

  Зар онај коментар не можеш тумачити тако да имају они који су кукавице са малом ћуном и „промишљени“, па су за НАТО и они други, „непромишљене“ куроње са мудима који су не боје и они су против?

  1. Ја мислим да је тема преозбиљна и да рационалност треба бити оно што ће опредијелити одлуку, а некакво курчење којем си склон.

   Ако дође до белаја овај пут ја одох у Зворник на гранични прелаз, а ви курате мудоње под НАТО бомбе.

   Ви што се курчите сте доказано највеће кукавице.

 10. Ко је рекао да ја спадам у групу куроња и мудоња, ја сам само шаљиво написао како има оних за и оних против?

  Прочитај мало боље поруле мојих коментара које сам намјерно написао као пошалицу, све кад на твоју прозивку неће они који могу компетентно о овој теми писати да коментаришу.

  Иначе, зар управо нисам ја иницирао расправу о овој теми прозивајући ПДП?

  Зато мало пази краткоћунаш, сто пута те опомињем да имаш обичај мислити да мислиш, тачка.

 11. Зато мало пази краткоћунаш, сто пута те опомињем да имаш обичај мислити да мислиш, тачка.

  Nikola skoro sam napisao da se s tim nema niko zajebavati.Necu dozvoliti da bude ko sa Mladenom ,pa covjek mi hatori bez potrebe.Ja sam ga iz milja nazvao bin-laden a ostali bi se sprdali.

  Tako i sa Simom.Ne slazem se sa njegovim nacinom rada,a covjek ima stavove i nacin da rijesi sve glavne prepreke ka istinskom trpljenju jednih i drugih,naravno i trecih.

  Ti bi na njegovoj cuni zaradzivao politicke poene.E ne moze.
  Lako je tudzim k….gloginje mlatit.Povlacim sve sto sam pisao da pisa sjedeci,nakon ovih njegovih par zadnjih komentara.Tacka.

 12. О мој Јасмине добри, нека мало пошалица, „неће се баци“ што рекли србијанци.

  Видиш, не сјећам се да си ти дао име бин Младену, али му стоји право , као Суму ћуница.

  Немој се Симо љутити, јебига, ти си рекао да си за НАТО, ја то поштујем,таман да ти то намјерно пишеш по задатку, све да „наивне“ навучеш?

  Ја ти вјерујем, сад што сам ја вас за(као разумне) и оне што су против(пркосне), све кроз моје зајебанције подијелио на китиће и куроње, не мора да значи да си ти малокитић, можда ти имаш шаргана од 14 ЦМ, зар не Јасмине брате?

  П.С. Дај не серите, данас ми се нешто зајебава, ако хоћете нешто озбиљно да пишете, пошаљите поруку између редова у коментару у коме се зајебавате, то је наука, није то за свакога, зато зипа, немој да показујете како мислите да мислите, тачка.

  1. Ћуномјер, ухваћен да се треба изјаснити о битном питању, прво покушава да буде духовит, па онда зове балинће у помоћ, све да би избјегао одговор на питање које он сам поставио ПДП-у.

   Гњурац, да парафразирам то твоје питање:

   Имам ја за тебе Ћуномјере једно озбиљно питање, баш зато што је озбиљно вријеме.

   Дакле, пошто си ти Ћуномјере тренутно једини спасилац српског народа, те можда сутра нова власт, онда мене као политичара који инсистира на политици чистих рачуна са Федерацијом интересује твој СТАВ по питању НАТО.

   Питање гласи: „Да ли си ти Ћуномјере јавно за МАП и НАТО, или не?“

 13. Младене, као прилог српској неутралности, ако немаш проблема са желудцем, погледај синићњу Укрштеницу код Лазанског.

  Лазанском, који је отворени русофил и противник НАТО, је било неугодно слушати “неутралне“ госте, Додиковог савјетника и неког комуно-офоцирског метузалема.

  Какве будале слуша Додик!!!!???

   1. Мене слуша само кад су избори.
    За вањску политику слуша будале…

 14. Nikola ne nasjedaj.Sto bi se ti o tome izjasnjavao,sad u ovoj fazi kad se tek pegla dosadasnje protivljenje SNSD?Zato sto im treba konzenzus jer ako sami odluce(a morace)znaju da ce biti pometeni na sljedecim izborima.

  Drugo,pouzdano znam,da je deklaracija o neutralnosti donesena jer se tad smatralo da gube izbore na drzavnoj razini.Sa tim nevrijednim papirom bi drzali opziciju u saci.Kasnije su dobili pomoc(izmedzu ostalog i iz Federacije)i izbori prosli.Deklaracija ostala,ni tamo ni vamo.

  Nek se sad sami nose sa NATO,nek odluce kako hoce.Nijedno im ne ide u prilog.
  Ti si politicar koji se bavi zivotnim pitanjima.Iskuliraj takva podmetanja.

 15. Синоћ ови Додикови савјетници причају како је циљ Запада само да овлада Балканом и да узме сировине под своје. Због тога се обојица силно радују доласку Кинеза, чак позивају и Турке да се скрбе о Бошњацима (само аманет што не поменуше), неће да рекну ни једну против Ирана.

  А Запад је зло.

  Срби, да би помогли Кини да побиједи мрски Запад, предадоше своје највеће богаство за 5% концесионе накнаде:

  http://mondo.rs/a1156010/Info/Ekonomija/Kinezi-preuzeli-i-kompaniju-koja-istrazuje-zlato-u-Boru.html

 16. Лаз(ж)ански???
  Није ли то онај што рече да ће : „Сједити на првом теку ЈНА који поново буде улазио у Загреб“???
  Не гледам РТРС а посебно Лажанског и његове госте у добро режираном игроказу који се приказује у сврху пропаганде. Занимљиво да неки не знају да је ј“U“го-комунистички метузалем био један од најзначајнијих обавјештајаца ВРС (ЈНА)? Што се самог Лажанског тиче , он је и даље у служби ЈНА и то оног дјела наклоњеног западу без обзира на сву причу коју прича са екрана као што је и даље поборник идеје о обнављању ј“U“гославије под патронатом запада као што је то било у вријеме Јозефа Амброза (Хабсбурга).
  А што се „савјетника“ тиче , није ми познат али из неколицине његових изјава да се закључити да је одани „СКОЈ“-евац „великог баје“ или у преводу „највећег сина наших народа и народности“.

  1. Распућин,

   мијењај стил писања. Овако одајеш да си растројена особа, све што напишеш имало би можда и смисла када би мало средио мисли.

   На примјер, како си дошао до податка да је Броз Хабзург?

 17. По савјету мог пријатеља Јасмина, будућег савјетника предсјеника НАТО СРПСКЕ, нећу дати одговор.

  Нешто се од јуче само смијем, да ми не пресједне, ево и ову зајебанцију једва написах.

 18. Ovih dana nešto nemam vremena al predledam portale u vezi ove vijesti sa trebinjskih portala da je u planu velika koalicija. Vidim nema niđe pa pretpostavljam da je predizborni spin mada to ne bi bilo loše-konačno sva govna u istoj vreći.
  Da se vratim na temu. Nama bi najbolje bilo da ako možemo izbjegnemo NATO a mislim da možemo. Zašto je najbolje da izbjegnemo? Pa nije NATO lovačka družina nego ozbiljna organizacija koja je napravljena sa nekim ciljem, koji se obično propagira kao odbrana od onog drugog a obično bude suprotno. Jedini cilj NATO na našim širim prostorima je Rusija i prije ili kasnije će biti sukoba i to bi trebalo izbjeći ako ikako more. Da smo mi 43 bili pod Staljingradom pitanje je kako bi prošli 45 i kasnije, najvjerovatnije ko Česi i Poljaci. Druga stvar zbog koje bi trebali eskivirati NATO su unutrašnje podjele, Pregaslavanje Srba je već jednom izazvalo rat ne bi valjalo ponavljati. Treća stvar zbog koje bi trrebalo eskivirati NATO je što su oni trenutno i u defanzivi a i u depopulaciji a Kina nije a mi smo trenutno na pravcu pojas-put i ne bi im valjalo ići uz dlaku. Ako NATOne preduzme ništa u narednik 10 godina naredni vijek je vijek Kine 100% a ako preduzme samo će smanjiti vjerovatnoću za 10-20% Da li je moguće? Pa zašto ne bi bilo? Mi smo sitni da bi se neko zamajavo i bez obzira na Odnos sa NATO i RU/CN bilo bi pametno što je moguće više držati se „ispod radara“. Naš najveći problem su domaće oligarhije i mislim da je Jasse u pravu kad kaže da je Dodik spoljnu politiku podredio jičnim interesima da bi dobio izbore, Nije on najgori ali jest najglasniji, mislim da bi Vučko takođe između vlasti i mira u Bosni izabrao vlast a Hrvatska je i zvanično stala iza interesa jednog čovjeka u BIH Izetbegovići nikad nisu ni imali u planu ništa osim da opet budu begovi bez obzira na cijenu. Švajcarska je u trenutku nastanka bila u daleko gorem položaju a Austrija se opametila tek nakon što su je dobro pregazili a uspjeli si i pored hipoteka iz WW2. druga je stvar jesmo li mi spremni da se zauzvrat odreknemo Hrvatske do Zemuna, Srbije do Srba i unitarne bih a ja mislim da većina nije Koji su to strateški interesi bilo koje sile da ratuje zbog BIH?? Pa jedino što je glupo ići na Rusiju sa trnom u gujici a Dodo se baš trudi da taj trn boli što više umjesto obratno.
  Što se tiče generalno opredjeljenja istok zapad opet je najbolje ako more „ispod radara“ Ono što se nama predstavlja uglavnom je „demo verzija“ i daleko je od stvarnosti Ne želim žživleti u državi u kojoj krkani voze po šinama ali ni na drugoj strani nije bajno https://www.logicno.com/vijesti/arhipaleag-usalag-preko-2-milijuna-zatvorenika-i-160-000-zivih-mrtvaca.html tako da mislim da je opet najbolje gledati se nekako izmigoljiti ispod i jednih i drugih po sistemu Dubrovačke Republike sa svakim lijepo ni sa kim iskreno

 19. Strateski cilj BiH treba da bude neutralnost, kako u pogledu NATO, tako i EU. Pristupanjem EU BiH moze imati neke kratkorocne koristi. Vremenom, pored mase eu-birokratiziranih bijednih drzava BiH ce ostati i postati paksu Evrope. Sada drugi pogled, hipoteticki, da za odredjeni broj godina sve drzave Balkana udju u EU a samo BiH ne, koliko bi to benefita donijelo? Tada bi BiH bila u sredistu EU a ne i njen clan. Mogla bi da donosi svoje zakone samostalno van okvira EU birokratije. Koliko bi se takvim polozajem moglo privuci investicija u BiH?
  NATO? Svima promice tiho gasenje tog saveza inicijativom Njemacke i Francuske o formiranju evropskih oruzanih snaga. Kada nismo do sada, treba se strpiti jos malo, valjda ce nas toliko ostaviti na miru.

 20. мицо,

  ево мало озбиљно, ти надроби свашта, чак и оно неразумно у дну коментара, „јесмо ли спремни да се одрекнемо Хрватске до Земуна, Србије до Срба………………………..

  Нема везе, бар си се држао теме.

  Ниси ништа конкретно рекао, осим да би добро било да се БиХ држи неутрално, што и јесте жеља моја и српског народа, не само овдје, него и у Србији.

  Нажалост, та неутрална позиција БиХ се тренутно не може остварити због геостратегије, односно Србије са једне стране, са друге због друга два друга народа, нарочито због бошњака.

  Иначе, постоје само два сценарија за БиХ, улазак у НАТО, што је много извјесније и неутралност БиХ због стечених околности.

  Можда ово не бих требао писати због плагијатора, али хајде, ево сценарио неутралности- СВЕ ЗБОГ СТЕЧЕНИХ ИСТОРИЈСКИХ УСЛОВА У БЛИСКОМ НОВОМ ВРЕМЕНУ.

  Ту војну неутралност БиХ је могуће постићи ако рецимо Србија уђе у НАТО(што предвиђам-знам да се мора десити), тиме де факто БиХ постаје војно небитна,све јер је НАТО тиме ставио под контролу цијелу Европу до граница са Русијом.

  Мудре српске, муслиманске и хрватске главе би у том случају сад требале да максимално сарађују на путу који су зацртале и заједничом мудром причом на више фронтова ПРЕПЛИВАЈУ вријеме док Србија не уђе у НАТО, наравно, од те мудре приче-стратегије мислим да нема ништа.

  Е, кад Србије буде проморана да уђе у НАТО, тада би те мудре главе могле у коректним преговорима, све уз помоћ медијатора да излобирају, да НАТО, односно нова свјетска влада стану иза неутралне БиХ, чак да их преко медијатора увјере да им баш таква БиХ на Балкану и у Европи треба њима за примјер, све због њихове стратегије широм свијета.

  Иза ове моје приче постоје аргументи и начини како, то би се већ могло назвати стратегијом, значи, о томе, само у случају да се лично питам, овако…………………………………………..

  Тврдим, није немогућ циљ војна неутралност у договору са великим, посљедично, политички договор у Федерацији, односно, стабилна конфедерална БиХ, , посљедично незаустављив напредак, ВЛАДАВИНА ПРАВА, пореска политика која максимално стимулише привреду, економска и свака друга сарадња са истоком, западом, са Кином, са исламским земљама, све због добрих веза три конститутивна народа, то је прилика да од великих НЕУТРАЛНА БиХ за десет година по свим питањима престигне све бивше југословенске Републике, па и многе земље ЕУ.

  Значи, гарантујем да се после уласка Србије у НАТО, то мудром преговарачком политиком и коректним односима може испословати код нове свјетске владе, све да нам помогну због њиховог политичког интереса, односно, да им БиХ послужи као примјер осталим нестабилним земљама у које сад уводе демократију, као што су је уводили деведесетих у БиХ.

  Рекох, ово је један од могућих сценарија за неутралност.

  О чланству у НАТО не бих, али тврдим да само два сценарија постоје, сигуран улазак у НАТО, са погрешним, или писменим приступом Срба из Српске томе, или мудра игра када Србију натјера НАТО у чланство, па да ми то овдје у БиХ искористимо за неутралност, тачка.

 21. Није тачно, ТАЧКИЦЕ,

  прво, хипотетички сам поставио једну од солуција, друго, најближе истини је да ће се Србија, све под притиском распарчавања територије и са огромном већином „НАТО“ људи у свим политичким странкама морати опредјелити прије БиХ.

  Ми, све ако се консензусом три народа опредјелимо за неутралност,макар тајно, можемо мудро одиграти партију да нас заједно у пакету са Србијом не убаце, касније је то техничко питање, јер увијек може остати неко партнерство за мир, али у суштини БиХ као неутрална конфедерална држава против које нису ни НАТО ни Руси.

  Србија је за НАТО битна, ми смо овдје за њих БО, што је свакако супер повољно за Републику Српску и Федерацију, односно, за сва три народа и све грађане БиХ.

  Ту се сад игра партија, за ту партију и преговоре „са њима“ требају људи од ријечи и велемајстори који воде политику за 21 вијек, није то прича за фундаменталисте, лажне националисте, нити за лажне грађанисте, напротив.

  Значи, ако буде памети па изгурамо неутралност, то никако није издаја Србије, напротив.

  Баш ће нас моћи искористити на више начина, од економије, па до тога да сутра не дај Боже неко буде лупао по НАТО- Србији, увијек се наши Срби могу склонити у Републику Српску у неутралној БиХ.

  Толико, све преко тога је много, чак ни ово није требало написати због плагијатора, али хајде, даће Бог да наши који се сад питају буду знали трасирати тај пут, односно, да стратешки припреме ову солуцију, све као једно од могућих позитивних и трајних рјешења српског питања на овим просторима.

 22. Боже мили, што се лијепо машта…

  Те требамо ко Швајцарска, те ко Аустрија, те ко Шведска, те скинути гаће пред Кинезима јер ће они за 10 година владати свијетом, те изгинути због Руса, те треба се стрпити док Њемачка и Француска направе европску војску и одјебу Амере, као да Њемачка и Француска нису бомбардовале Србе…

  Је будала мајко мила што би рек’о Изет…

 23. Симо П. Ороз 6. фебруара 2019. у 22:10
  Јебала те тачка, досадио си са њом!

  Нико осим пустих жеља није изнио ни један валидан аргумент.

  Cekam nebi li se neko sjetio…Kad vec nije niko ev ja cu.

  Ne moze niko ni iznijeti argument(racionalan),kad ga i nema.

  Ima samo strah da se ne postane jos veci izdajnik,sto su vladajuci uspjesno namjestili opoziciji.Tacka.

  Sad stizu spasioci da to rijese.Jedino ih malo jebe sto ove naivcine iz opozicije ne pristaju da ucestvuju.

  Jbg Horoz,pretjerali ste,previse ste ih isprepadali.Izgleda da ce im to i biti spas da opstanu na pol sceni.Nenadabi tracak nade.

 24. Како није нико, ево ја сам навео да ће Србија морати пристати на НАТО, навео сам и зашто, нисам тамо навео зашто је неће моћи заштити Русија, нећу ни навести, зар то није било конкретно?

  Тада се подразумијева да и БиХ иде у пакету јер Срби из Српске тадапрате матицу.

  То је оно што је извјесно.

  Мада ја данас одговорно тврдим да је у интересу свих народа и саме БиХ да остане једина на Балкану војно неутрална, посљедице се мјере у десетинама милијарди евра, толико могу написати.

  Значи, навео сам начин да БиХ своју ВОЈНУ БЕЗОПАСНОСТ, све ако Србија уђе у НАТО, може претворити у неутралност, што би свима нама у БиХ донијело огромне бенефите, све наводећи начин да се мудро преплива вријеме, односно, да „због наших договорених марифетлука“ ментори прво заврше са Србијом, јер то им је стратешки важно, ми смо свакако војно боранија за Косово, а не за НАТО, ту сам навео и какве будале изнутра могу зајебати ствар, а сад додајем и зашто?

  Будале из Федерације неће моћи прихватити неутралност БиХ као боље рјешење, без обзира што ће им свима бити јасно да уласком Србије у НАТО, Република Српска због НАТО -Србије постаје дефинитивно трајна категорија, па била га БиХ у НАТО савезу, или неутрална,али под његовом контролом, рецимо, формално одрађено кроз партнерство за мир.

  Куд ћеш конкретније, шта би сад требало, да напишем како ће се у наредном периоду на ову тему понашати амери, како Руси, како ЕУ, како Вучић, како Ђилас, како Иринеј, како Додик, како Изебеговић, како Човић, како Комшић, како Никшић, како Којовић, како Говедарица, како Бореновић, како………………………?

  Знам тачно, али нема теорије да такве ствари пишем, тачка.

 25. Tako je Predsjednice.Buduci.

  Ti udaraj na visem nivou,a ja cu voditi rat sa ovim savjetnicima,nizim.Nisi trebao objaviti da si me imenovao za savjetnika al eto nek znaju.
  Probudio sam i savjetnika za visu politiku i geopoliticki polozaj nase domovine.Nek bude pripravan ako bude sta trebalo napisati.
  Tacka.

 26. Што Симо не одговори на моје чињенице изнесене у предзадњем коментару, рече да нико не изнесе аргументе, ја чак претјерах са аргументима?

  Нисам требао, све политичаре знам и гарантујем да бар половини оних у БиХ, оних који ће се нажалост питати о судбини БиХ и Српске у остатку 21 вијека, њихов мозак не може сварити ни ових пар реченица, мада их својим коментарима наводим као крстареће ракете, зар не?

 27. Симо,погледао сам.
  Шта рећи,оно су опасни руски људи који промовишу мрак и лаж.
  Онај Срђан ако сам добро упамтио мало сам тражио на интернету пише да је био официр у Србији а ако је тачно рођен у Фочи.
  Већ сам писао овдје да Република Српска нема контролу нити моћ над Србима који раде у заједничким институцијама БиХ па самим тим ни над официрима и војницима.
  Како то онда Срђан зна шта би било кад би било да официр ОС БиХ дође са друге стране руске границе а није му познато да српски младић здрав ко јабука баш из његове Фоче прије два рти мјесеца јавно плаче што није примљен у ту НАТО војску.
  Такође је нејасно да др. Срђан који савјетује Милорада Додика није упознат да Срби морају дати мито да би их послали у неку мисију ван БиХ.
  Несумњиво је да НАТО зна ово што пишем да ће накупити добровољаца и још их добро платити без да некоме морају дати мито.
  Сва ова прича око стопирања пута у НАТО код нас је врло једноставна они који стопирају желе наставити узимати рекет.

  Када већ пишеш Симо да нико нема аргумент против уласка у НАТО гледајући оне руске троваче сјетио сам се једног.
  Неће ти бити лако одговорити.
  Скоро је Предсједник Доналд Трамп изјавио да неће Америка ући у рат због Црне Горе?!
  Шта сутра када БиХ постане чланица НАТО пакта и Србија као руски играч изврши агресију на Републику Српску као дио БиХ хоћемо ли опет зависити од воље Доналда Трампа и његових симпатија према Путиновом царству зла?

  1. Evo…za Trampa cu ja odgvoriti umjesto Sime, ako dozvoljavas
   Original ide ovako (preuzeto sa stranice The Guardian)
   “Why should my son go to Montenegro to defend it from attack?” Fox host Tucker Carlson asked.
   Trump responded: “I understand what you’re saying. I’ve asked the same question.”
   “Montenegro is a tiny country with very strong people … They’re very aggressive people. They may get aggressive, and congratulations, you’re in world war three,” the US president added.

   Dakle, baraba nije rekao da nece USA uci u rat na stranu CG.
   Ja interpretiram njegovu misao skroz drugacije nego ti.
   Clan 5 Nato ugovora je jasan i on ne zavisi od volje bilo kog predsjednika. Nije to kao kod nas..ono..Kad Predsjednik kaze, tako mora biti bez obzira na zakone i Ustav..
   NATO je suvise ozbiljna organizacija. Tramp jeste pajser, ali njegova djela samo jacaju NATO jer je to USA cilj. Nakon njegovih prijetnji, clanice su pocele da znacajno podizu novac namjenjen za odbranu. Cak je stigla i twitter zahvalnica od genseka NATO Stoltenberga koji zahvaljuje Trampu na podrsci

   1. Коле,што би рекао наш Ниџо рекао је и тачка!
    Шта ово значи осим да ће Црну Гору оставити на милост и немилост агресору из Србије.
    “ Why should my son go to Montenegro to defend it from attack?”

 28. Баш бих волио да чујем оног Додиковог савјетника који призива кинеску инвазију на Балкан да протумачи чињеницу са се кинеска амбасада у Загребу није оградила од усташког иступа свога држављанина:

  http://www.blic.rs/vesti/svet/ko-je-kinez-priveden-zbog-ustaskog-pozdrava-a-je-l-vi-mrzite-sve-srbe-naravno-uvek/brd0j42

  1. Кинези су паметни и сналажљиви људи, брзо су скинули да би их малоумне усташе појели за доручак уколико не баштине прву и основну вриједност која се носи из куће а додатно учвршћује на мисама а то је мржња према Србима.
   Прексиноћ на хтв 4 била лијепа емисија чешке телевизије о доласку првих Чеха на Јадран,оно што је мени занимљиво главни лик око кога се врти прича јер је као дјете остао иза жељене завјесе у Прагу да се купа у кориту слане воде као талац да се породица врати колико год је пута у емисији споменуо Јадран рекао је хрватски Јадран.

 29. Симо,ниси одговорио а предложио си ми да гледам “ Велику Србију „.
  Сутра ће ме неко питати требамо ли у НАТО пакт, Срби морају знати да ће бити добро плаћени и да ће агресија на НАТО Републику Српску бити кажњена?

 30. Симо П. Ороз 8. фебруара 2019. у 22:15
  Баш бих волио да чујем оног Додиковог савјетника који призива кинеску инвазију на Балкан да протумачи чињеницу са се кинеска амбасада у Загребу није оградила од усташког иступа свога држављанина:

  Младен 9. фебруара 2019. у 08:55
  Кинези су паметни и сналажљиви људи, брзо су скинули да би их малоумне усташе појели за доручак уколико не баштине прву и основну вриједност која се носи из куће а додатно учвршћује на мисама а то је мржња према Србима.

  Tipican govor „copora“.Jedan lozi drugi na osnovu jednog covjeka ocjenjuje narod od preko milijardu razlicitih individua.

  I ono bi kao nesto mjenjalo u sistemu moralnosti, bljak

  1. Нису ни балије што су некад биле. Некад је то знало увјерљиво слагати, а данас …

   Субјекат у реченици мог коментара је кинеска амбасада, а не Кинез-усташа.

   Можда писци “босанског“ pravopisa још нису превели из “Босанско-турког рјечника“ (из 1500 и неке) тај израз, па нам се Џасмин не сналази .

 31. Младен 9. фебруара 2019. у 08:41
  Симо,ниси одговорио а предложио си ми да гледам “ Велику Србију „.
  Сутра ће ме неко питати требамо ли у НАТО пакт, Срби морају знати да ће бити добро плаћени и да ће агресија на НАТО Републику Српску бити кажњена?

  Ovaj se stvarno nada odgovoru.Nije skontao da je samo instrument u Siminom kokosinjcu.

 32. Симо П. Ороз 10. фебруара 2019. у 10:26
  Нису ни балије што су некад биле. Некад је то знало увјерљиво слагати, а данас …

  Naglasak na Siminu recenicu …Nekad je to znalo slagati…

  Cini li se ovo poznato..

  Predsjednice,sta ti velis.Ko se ovako izreazava?

  1. “Nekad je to znalo slagati…“

   Добро си ово запазио.
   То је дато у средњем роду да би се нагласило да се мисли на балије као појаву , а не на скупину људи.

   Ја балилук не посматрам на начин да некога желим тако увриједити, него о карактерној особини која персонификује лаж, честу промјену мишљења (прије подне једно, послије подне друго), петљање, улизивање јачему (обично окупаторима) итд…

   О томе су ми највише причали и то најбоље разјаснили сарајевски муслимани који су се стидили тих карактерних особина својих сународника, а ја додајем да је та појава ништа мање изражена и код остала два народа у БиХ и да се и ја стидим српских балија.

 33. Да Симо, овдје бих се сложио, има код свих народа у БиХ балијештина, балија, балијача и балинчади, нека се свако ко зло мисли, лаже на друге, краде, завиди и подмеће другом нађе у некој категорији.

 34. Питање гласи: „Да ли сте ви господо из ПДП јавно за МАП и НАТО, или не?“

  ZAMJENICA MINISTRA VANJSKIH POSLOVA BOSNE I HERCEGOVINE ANA TRIŠIĆ-BABIĆ UČESTVOVALA NA ZASJEDANJU SJEVERNOATLANTSKOG VIJEĆA (NAC) U ISAF FORMATU U BRISELU
  Povodom izjave potpredsjednika SNSD Nebojše Radmanovića da „Predsjedništvo BiH, u kojem je i član iz Republike Srpske Mladen Ivanić, radi na tome da ubrza put BiH u NATO, reagovali su iz Saveza za pobjedu.
  U saopštenju za javnost ističu da je nekoliko mjeseci nakon što je Srbija donijela odluku o vojnoj neutralnosti, „SNSD poveo Srpsku u potpuno drugom smjeru, u NATO“, odnosno da je „Nebojša Radmanović kao tadašnji glavni predstavnik RS u Sarajevu potpisao u junu 2009. formalni zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP)“

 35. Максуз селами од Рајкана Вас(КОВ)ића.
  http://vasicrajko.blogspot.com/

  * ЗА ПРИМИТИВНЕ НАРОДЕ, И ЊИХОВЕ ИЗРОДЕ, ПЛАЋЕНИКЕ И ПОДЈАРМИЦЕ, НАТО ЈЕ ИНКАРНАЦИЈА ИСУСА, БУДЕ И МУХАМЕДА *

  Траје тешка офназива примитнвог интелекта и ниског националног инокосништва, у пропаганди НАТО Пакта:

  „НАТО Пакт доноси апсолутни просперитет… Словачка, прије НАТО пакта, није производила ни један аутомобил, а сада, након уласка, толико и толико по глави станатовника… Улазак у НАТО Вакат обуставља питање Граница и Рата… НАТО Вакат никада неће жртвовати Мир за усрану БиХ… Никада нећете пуцати међусобно, само на њих. А ни они неће никада пуцати на вас… НАТО Пакт доноси нове инвестиције. Најприје Гринфилд, С. ти Ј.!… НАТО Пакт вас трајно спашава Русије. Руси су иначе један ‘примитиван народ’ Књижевности, Сликирства, Филма, Филозофије, Технике, Математике, Духа, Вјере, Космоса, Православља, што су, јел’те, најниже људске особине забиљежене још од како се појавила Шуга код Примата…“

  Ну.

  НАТО је, међутим, Агресија на Цивилизацију.

  Умни Људи би требали да дигну глас и главу против тог уништитеља Држава, Друштава и Нација. Историје, Вјере, Идентитета и Суверенитета…
  Ту не може да помогне обичан Бирач.
  Његов Бирачки Глас је највише што може.
  Умници и Вође имају одговорност.

  НАТО Пакт су само три ствари:

  ● Окренутост против Русије.
  ● Залеђене Границе.
  ● Гола Територија.

  Стога су многи полетјели у НАТО.

  На Косову сматрају да је НАТО гаранција њихове Државности. Зато настоје да прије уласка Србије у НАТО, ријеше признање и Границе.

  Сарај Чадор, такође сматра да уласком БиХ у НАТО, Република Српска неће моћи да се осамостали. А, ако Драги Алах буде милостив, одумријећемо је.

  Ну.

  Чак и када све то пође по НАТО Пакту, по Злу, Косово никада неће престати да буде Србија.

  Република Српска никада неће нестати. Дочекаће Слободу.

  Дочекаће је макар три пастира на планини.

  Јер је, преко својих Предака, прометнула многе Царевине и Империје, горе, моћније и крволочније од НАТО Пакта. Па опстала. Јер су опстали Срби.

  Онај ко Србију и Српску подведе под НАТО, треба да буде јавно стријељан… За живота.

  А ако у међувремену цркне, да га се, у погодном времену, извади из Раке, усправи уз какав сувозид или дрво, и

  јавно стријеља.

  Без права на сахрану.

  Алал ти плајваз, Рајкане!

 36. Garant zadesne povrede na autu, jel tako?

  https://www.rtvbn.com/3940469/razbijeno-auto-draska-stanivukovica-trazi-se-brza-reakcija-policije

  Ima li iko od rezimskih ljudi da sta doda ili oduzme?
  Dajte, sigurno ima neko opravdanje.. Ili jos instrukcije nisu stigle kako opravdati?

  Khal Drogo? tackice? ostali? De recite koju..ono, kako vi znate..osudis napad u jednoj recenici i onda u slijedecim okrivis i Draska i Davora, i Davida, i opoziciju,

 37. Тако је Коле.

  То је стари фазон.

  Неки су ономад постављали бомбе по пијацама и убијали свој народ како би изазвали реакцију.

  Шта је један голф у поређењу са тим.?

  Јел’тако Коле…

  1. Tako je majku mu banditsku
   Garant je izmislio i aferu sa pelenama.. a sve u saradnji sa tajnim sluzbama, britancima u prvom redu, a u cilju rusenja Srpske na celu sa precednikom Dodikom

   Sreca pa je srpski narod svjestan ovog paklenog plana, koji nece proci

   Isto je i sa Davidom..zadesna smrt..nadrogirao se, pobio se, pojeo burek, opljackao kucu i pau u Crkvenu
   Stari fazon..mislio je da ce mu to proci

   1. Коле,

    ајде поштено реци јеси ли кад чуо да неко направи себи штету да би добио неку корист.

    Тако и многи Срби тврде да је Алија режирао Маркале.
    Вјерујеш ли у то?

   2. Pajdo, predlazem da ti stranka plati dodatno usavrsavanje za spinovanje
    Moram da priznam da si bio jako napredan u tom domenu, te stoga ne znam koji je razlog tvog pada. Tako jeftino i providno spinovanje ne bi proslo ni kod neobrazovanije publike

    Pusti Aliju i Markale, i sta Srbi misle o tome..To je nebitno za ovu temu.Da li si stvarno mislio da moje vojevanje na Sarajevskom ratistu i moju mrznju prema turcima, okrenes na svoju vodenicu?

    Kako nisam cuo da neko napravi sebi stetu da bi dobio korist?
    Pa evo David je ocit primjer… Decko se naderao droge, pojeo pitu, opljackao kucu i zadesno okliznuo u rijeku, da bi dobio korist nestajanja Srpske, oduzimanja nadleznosti, kriminizovanja MUP-a i slicno
    Isto tako je i sa Draskom
    Aferu pelene je izmislio, da bi izvukao korist koja se ogleda u tome da mu se zadesno slomi sofersajba i da ga zovu kao fol neki na telefon
    I onaj novinar sa BNTV se namjerno bacao pod sake onih pajsera da ga izmlate, da bi izvukao neku korist
    I oni ljudi sto setaju Trgom Krajine, namjerno hoce da budu uhapseni od strane MUPa Srpske, da bi izvukli korist

    Stari fazoni..Misle da ce im to proci
    Raskrinkali ste Davida, i Draska cete ne sumnjam

 38. Simo i ostala Sim-jajara nikad nece skontati ,sto ev recimo ja,vise volim komentar od Koleta neg njegov.

  Covjek se jasno izjasnio.Mrzi Turke i balije.
  Po nekoj koncepciji i ja tu spadam.Tacka.Nije ljigav.Tacka.
  Buduci predsjednice,kani se ljigavaca i mutikasa.

  Takvi kao Simo je pun k…apa.u nasoj dom,ovini .Daj nesto novo.

  1. Шта фали моме коментару?

   Ако ти већ смета поређење са Маркалама, можемо о паљењу Рајхстага.

   Хитлеровци запале Рајхстаг, па оптуже Јевреје.

 39. Хвалио се Гњурац по Палама да му је ћуна дугачка к’о у мачка реп.

  Ухватише мачка, измјерише реп. 25 цената.

  Када је предсједник мјерачке комисије крен’о да измјери Гњурчеву ћуну, Гњурац рече:“
  И мени мјерите од гузице, као што сте мачку реп.“

  1. Nekome i da mjeris od „krsta“ neces namaketi 25 cenata…Jelde,Simo?

   Nego nampade mi.Jel istina da te Sarajlica skoro ispapkario da cuna brze raste ako se osuneti?

   Nekidan bio u Sarajvu,pa cuo trac.Vele,onaj sto hodao sa predsjednikom po radnjama za namjestaj,nasjeo na foru.

   1. A kad bi htjeo ,pride,da nam pojasnis otkud vec nakon par dana u Sarajvu namah naruciste namjestaj iz Turske.
    Vella havla ,koda ste nagazili.Na macju grebotinu.

 40. Nekidan u Sarajevu.

  Udze Simo u trajvan da vidi bili kako nagovorio predsjednika da“ to „Integral napravi od Laktasa do Banja Luke.
  Trajvan naglo zakoci i starija gospodza ,ne mogavsi se zaustaviti,naskoci na njega.

  Rece;Izvinite inercija.On sav hrabar Simo P. Horoz.

  Poenta

  Kad si u Sarajevu metni svudze h i nes pogrijesiti.

 41. Видим да „русофили“ причају о некаквом савезу са Кином.

  Ако би у рату хипотетички на обе стране било исто погинулих.

  300 милиона Амера и 300 милиона на другој страни тј. 150 милиона Руса и 150 милиона Кинеза.

  И само будалама није јасно да би побједници били преосталих 1200 милиона Кинеза.

  Ко не разумије коментар нека провјери колико која од ових држава има становника.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *