У суботу помрачење Мјесеца

Потпуно помрачење Мjесеца биће видљиво у суботу од 14:06 сати по средњеевропском времену и трајаће скоро један сат у Азији, Аустралији и дијелу Северне Америке, Источне Европе и Скандинавије. Ако буде ведро, помрачење, рачунајући дјелимичне фазе, "видјеће се од Азије до Аустралије", навео је амерички астроном Фред Еспанак. "У Европи и Африци, посматрачи неће видјети […]

среда, децембар 7, 2011 / 10:57

Потпуно помрачење Мjесеца биће видљиво у суботу од 14:06 сати по средњеевропском времену и трајаће скоро један сат у Азији, Аустралији и дијелу Северне Америке, Источне Европе и Скандинавије.

Ако буде ведро, помрачење, рачунајући дјелимичне фазе, "видјеће се од Азије до Аустралије", навео је амерички астроном Фред Еспанак.

"У Европи и Африци, посматрачи неће видјети прве фазе помрачења, које ће се догодити прије изласка Мјесеца", навео је Еспанак на сајту свемирске агенције Наса.

Фаза потпуног помрачења видјеће се само са крајњег истока афричког континента, Рога Африке и обала Црвеног мора.

Са запада Сјеверне Америке моћи ће да се види добар дио помрачења до заласка Мјесеца.

Помрачење Мјесеца може да се догоди само када је Мјесец пун. Када су Сунце, Земља и Мјесец у истој линији, могуће је да Мјесец буде накратко у купи Земљине сенке, те на њега тада не пада Сунчева свјетлост.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *