У Српској споразумно посао напусти 1000 радника мјесечно

Више од 5.500 радника у Српској потписало је са послодавцима у првих пет мјесеци ове године споразумни раскид уговора, што је за чак 25 одсто више него у истом периоду прошле године.

среда, 15 августа, 2018 / 00:18

У првих пет мјесеци на Завод за запошљвање РС пријавило се 17.450 радника, што је за 1.125 радника више него у истом периоду прошле године.

Према подацима Савеза синдиката РС на Завод се пријавило највише радника који су радили на одређено и оних који су потписали споразумни раскид уговора.

"Чак око 5.600 радника се пријавило на Завод за запошљавање јер им је истекао уговор на одређено, док се због споразумног прекида радног односа пријавило 5.500 радника. У односу на исти период прошле године, евидентно је да је за око пет одсто смањен број радника који су се јавили на Завод због истека уговора на одређено, док је број оних који су се пријавили због споразумног раскида уговора повећан за више од 25 одсто", каже стручни сарадник за економска питања у Савезу синдиката РС Божана Радошевић.

Истакла је да је у и паду број радника који се на Завод пријављују јер су проглашени технолошким вишком. Тај пад посебно је изражен у односу на раније, кризне године, када је ово био један од главних разлога престанка радног односа.

"У првих пет мјесеци ове године на Завод се пријавило 2.750 радника који су проглашени технолошким вишком, док их је у истом периоду прошле године било 2.870", нагласила је Радошевић.

Додала је да је значајан број раскида уговора на основу изјаве радника о прекиду радног односа. Према њеним ријечима у овој години је забиљежен пораст таквих раскида уговора, односно на Завод се пријавило 1.876, а у претходној години их је било за 500 мање.

Радошевић каже да су анализе Савеза синдиката показале да послодавци често злоупотребљавају споразумни прекид радног односа и изјаве радника. Међутим, каже да је у посљедње вријеме видљиво и да радници споразумне раскиде потписују због одласка из РС.

"Често смо упозоравали на злоупотребе ова два вида раскида уговора, због тога што врло мало оних који сами дају отказ јер су нашли бољи посао. Међутим, чињеница је и да у посљедње вријеме имамо тренд одласка читавих породица ван простора наше земље, тако да и сам пораст споразумних раскида уговора указује на то да радници, који су радили овдје за веома малу плату, напуштају те послове и одлазе у иностранство за бољим условима и живота и рада", истакла је Радошевић.

С друге стране, члан Скупштине Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже да послодавци не злоупотребљавају споразумни раскид уговора и да су они данас чак и у горој позицији него радници због недостатка радне снаге.

Наводи да РС тренутно има необучену и неквалитетну радну снагу и да је то један од основних разлога овакве флуктуације.

"Чињеница је да велики број послодаваца има отворена радна мјеста на која нема ко да се пријави. Вријеме у којем је неко неког отпуштао из чиста мира је прошлост. Данас имамо ситуацију да радник даје послодавцу отказ зато што није задовољан условима рада или одлази у Њемачку, или послодавац даје отказ раднику јер није задовољан његовим радом. Послодавци су сада угроженији него радници јер нам запослени само дођу и кажу да одлазе у Њемачку, а не одраде ни отказни рок, тако да се налазимо у врло незгодној позицији. Ситауција се потпуно окренула. Како су послодавци некад лако давали отказе, данас то чине радници", истакао је Тривић.

Каже да споразумни раскид уговора настаје када радници дају отказ и да ту нема никакве злоупотребе од стране послодаваца.

"Ми ћемо сигурно ући у велике проблеме са радном снагом који ће допринијети и затварању оних грана које неће моћи обезбиједити веће плате. Цијену ће прво платити угоститељство", закључио је Тривић.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор