У Српској се појавиле нове синтетичке дроге

Синтетичке дроге као што су “магични змај” и “крокодил” појавиле су се и на тржишту РС, а велики број корисника се јавља у службе хитне медицинске помоћи са нејасним симптомима због употребе ових опијата. Доктор Клинике за психијатрију КЦ Бањалука Синиша Драгојевић истакао је да је ријеч о врло опасним дрогама. – ‘Магични змај’ као […]

уторак, август 28, 2012 / 10:14

Синтетичке дроге као што су “магични змај” и “крокодил” појавиле су се и на тржишту РС, а велики број корисника се јавља у службе хитне медицинске помоћи са нејасним симптомима због употребе ових опијата.

Доктор Клинике за психијатрију КЦ Бањалука Синиша Драгојевић истакао је да је ријеч о врло опасним дрогама.

– ‘Магични змај’ као инхалант отвара младима пут у зависност, а ‘крокодил’, који је веома потентан опијат доводи до гангрене и некрозе ткива на мјестима ињектирања. За сада нам се у Клинику нису јављали пацијенти који признају да су конзумирали синтетичке дроге, али се у хитне помоћи јављају људи са симптомима због употребе ових опијата – рекао је Драгојевић. Додао је да је данас пуно више присутна политоксикоманија, односно мијешање таблета са алкохолом и енергетским напицима.

– То нарочито раде младе особе у жељи да се што прије и јефтиније напију, не размишљајући о могућим опасним посљедицама. То узрокује отежано дисање, убрзан рад срца, узнемиреност и агресивност. Алкохолна пића и енергетски напици у комбинацији са разним психоактивним супстанцама могу бити врло опасне, јер долази до појачавања ефеката и алкохола и лијекова са којим се он мијеша, па тако постоји ризик од предозирања, унутрашњих крварења, престанка рада бубрега, депресије дисања, конвулзија и других по живот опасних симптома – објаснио је Драгојевић.

Нагласио је да је примјетно да се број особа које се лијече од зависности од опојних дрога повећава из године у годину.

– Мали број јави се први пут на лијечење самоиницијативно. Већина зависника није ни свјесна своје болести и проблема, па тек ако их открију чланови породице, особље из школе или службена лица, они се, условно речено под присилом јаве на лијечење – казао је Драгојевић.

Психолог у Савјетовалишту за превенцију и третман зависности “Викторија” Татјана Прерадовић-Сјеница објаснила је да се “магични змај” на тржишту продаје у облику мирисних штапића и освјеживача простора.

– Оно што је веома опасно код ове дроге је што код младих људи буди интересовање и жељу за експериментисањем са дрогама и може да отвори пут према зависности – казала је Прерадовић-Сјеница.

Додала је да су “канибал”, “кристал мет” и “крокодил” веома опасне психоактивне супстанце које се најчешће дизајнирају у “кућним радионицама”.

– Коришћењем ових супстанци особе постају агресивне, насилне, параноидне, анксиозне и конфузне и могу настати озбиљни психијатријски проблеми – истакла је Прерадовић-Сјеница.

Дрогу “кристал” најчешће мушкарци користе за злоупотребу дјевојака и жена, због чега је у жаргону зову “дрога за силовање”. Први случај конзумирања дроге, која људе нагони на канибализам забиљежен је почетком августа у Лазаревцу у Србији када је 38-годишњи наркоман готово одгризао уши двојици младића из Лазаревца.

Лако доступне

Нове психоактивне супстанце полако потискују хероин, кокаин или канабис, посебно јер су лако доступне и јефтине, а могу се наручити и преко интернета.

– Европска унија има систем за праћење и пријављивање нових наркотика на тржишту и само у прошлој години је пријављено око педесетак нових психоактивних супстанци – објаснио је ДрагојевОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *