У школама Српске свечани час поводом новог свесрпског празника 15. септембра

Заинтересовани ученици основних и средњих школа ће имати прилику да, 15. септембра, у оквиру редовне наставе, присуствују часу на којем ће, са просвјетним радницима и међусобно, разговарати о историјским личностима и догађајима који су допринијели слободи, независности и јединству српског народа, те сазнати чињенице које су важне за боље разумијевање историје српског народа.

петак, 10 септембра, 2021 / 10:15

У Републици Српској и Републици Србији се 15. септембра обиљежава као Дан српског јединства, слободе и националне заставе, а наведеног датума се обиљежава и Пробој солунског фронта.

Ове године се први пут у основним и средњим школама обиљежава Дан српског јединства, слободе и националне заставе, а ово је само једна у низу заједничких активности које проводе Република Српска и Република Србија поводом заједничког празника.

Присуство часу и планираним активностима није обавезно и организује се само за заинтересоване ученике, а с обзиром да је 15. септембра пробијен Солунски фронт, који је био увод у ослобађање свих народа, на простору бивше Југославије, сматрамо да је важно да се ученици свих национаности упознају са чињеницом да је српски народ, окупљен под националном заставом, дао највећи допринос историјској побједи и слободи свих народа.  

Важно је да се ученици свих националности упознају са чињеницама које су важне за боље разумијевање свјетске историје.

Обиљежавање овог и сличних празника је дио наставног процеса предмета од националног значаја и због тога ће један час у првој смјени и један час у другој смени бити посвећен овоме празнику.

Просвјетни радници имају могућност да процијене на који начин ће обиљежити Дан српског јединства, слободе и нациолане заставе, а ученици који не цијене овај празник и нису заинтересовани да разговарају о овој теми нису обавезни да присуствују часовима и планираним активностима у основним и средњим школама.