У Сјеверном океану пронађено језеро!

У сланој води Сјеверног леденог океана откривена је област са слатком водом која може негативно утицати на климу у западној Европи, саопштио је међународни тим научника. У Бофоровом мору, дијелу Сјеверног леденог океана који запљускује обале Аљаске и Канаде, постоје кружне струје које су подробно проучили међународни научници који се баве проблемима климатских промјена и […]

петак, април 22, 2011 / 18:49

У сланој води Сјеверног леденог океана откривена је област са слатком водом која може негативно утицати на климу у западној Европи, саопштио је међународни тим научника.

У Бофоровом мору, дијелу Сјеверног леденог океана који запљускује обале Аљаске и Канаде, постоје кружне струје које су подробно проучили међународни научници који се баве проблемима климатских промјена и морских екосистема, објавио је руски лист „Известија”.

Они су открили необичну појаву – да се усред мора са сланом водом формирала обаст слатке воде која се налази над тежом сланом водом, при чему готово да не долази до њиховог природног мијешања. То практично слатководно језеро без обала по количини слатке воде двоструко премашује, на пример, велико афричко језеро Викторија.

Та огромна количина слатке воде је очигледно формирана услед топљења ледника канадског Арктичног архипелага и леденог покривача Арктика, указали су научници.

Постојање тог слатководног језера , ма колико то било чудно, скрива у себи велику опасност по климу у западној Европи, удаљеној 5.000 километара. Ствар је о томе да би премијештање те слатке воде у сјеверни Атлантик могло промијенити циркулацију ваздушних маса и снизити температуру у том региону. Топле масе обично доспијевају на запад Европе, али би после премијештања слатке воде ту могло доћи до захлађења.

То је на парадоксалан начин повезано са глобалним отопљавањем, изазваним топљењем арктичког леда. Већина стручњака већ и сада не пориче чињеницу да је дошло до отопљавања, мада одбацују теорију о повезаности промене климе са људском дјелатношћу. То значи да смо за сада немоћни да спречимо последице, као што је доспијевање слатке воде у Атлантик. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *