21:03 Пламен зажган - почеле 32. љетне олимпијске игре у Токију21:00 Србија избацила листу земаља из којих се може ући са потврдом о вакцинацији + 70.000 евра за злато у Токију20:10 Кремљ против ОХР: Инцидент јасно потврђује потребу укидања страног старатељства20:06 Нисмо се тако договорили: Талибани се буне што их Американци бомбардују19:47 Ово се зове чојство и јунаштво: Милан Благојевић због Инцковог наметања закона поднио оставку на судијску функцију15:47 Суверениста Џафи поздравља одлуку страног тутора, а у саопштењу уз "геноцид" уопште не помиње Сребреницу15:41 ПДП: "Инцкова одлука изазват ће додатне тензије и бити кориштена за политичке обрачуне"15:35 Шаровић: Штета што у СБ УН није прошла иницијатива Кине и Русије за укидање ОХР15:19 УС позива на заједничку реакцију свих странака из Српске против Инцка15:12 Ђокић: Инцко се требао бавити извјештајем независне комисије

У Сјеверној Македонији споменици Александру Великом доживљавају промјене

На споменику Александру Великом у Скопљу постављена је табла на којој је истакнуто да овај велики војсковођа припада хеленској историји и култури.

недеља, 18 августа, 2019 / 13:20

Никос Коцијас, некадашњи министар спољних послова Грчке на Твитеру је објавио фотографију новопостављене таблу на споменику Александра Македонског у Скопљу, напомињући да то знак на коме пише да је Александар Велики грчки херој.

Иако је влада коју је предводио предсједник Сиризе Алексис Ципрас изгубила изборе између осталог и због критика опозиције на рачун споразума са БЈРМ, Коцијас се похвалио резултатима споразума којим Грчка штити хеленско наслијеђе на тлу БЈРМ.

У складу са одредбама Преспанског споразума, прије неколико дана је у Сјеверној Македонији, на споменицима Александру Македонском, Филипу Другом, који се налазе у центру Скопља, постављене су табле на којима се прецизира да је ријеч о личностима из хеленске историје и које припадају свјетској културној баштини.

Једна од одредби споразума из Преспе, осим промјене имена БЈРМ у Сјеверна Македонија, уређује однос према хеленској баштини на тлу те земље. Одређује се да се мора стриктно наглашавати разлика између словенске и хеленске заоставштине када се употребљава придјев македонски.

Исто тако, Сјеверна Македонија се обавезала да начини попис свих споменика на својој територији који се односе према историји и култури античке Македоније, и да на њима јасно назначе да су у питању споменици везани за античку хеленску културу (која нема везе са савременом македонском). Македонцима се забрањује свака јавна употреба Сунца из Вергине, и оно се мора уклонити са свих споменика и јавних зграда (осим античких ископина, ако га тамо има), док ће обе стране формирати заједничку групу, која ће пратити спровођење тих измјена, те ће Грци преко ње моћи тражити измјене уџбеничког садржаја који оспорава њену културну баштину.