У сјенци државних мега-гига пројеката: Нови мост на Сутјесци као дар завичају

У фочанској Мјесној заједници Попов Мост свечано је пуштен у саобраћај мост на ријеци Сутјесци, који је властитим средствима, као дар завичају, подигао бизнисмен из Сарајева Енес Хајдаревић Ханс.

субота, 20 августа, 2016 / 09:31

У фочанској Мјесној заједници Попов Мост свечано је пуштен у саобраћај мост на ријеци Сутјесци, који је властитим средствима, као дар завичају, подигао бизнисмен из Сарајева Енес Хајдаревић Ханс.

Хајдаревић је у градњу бетонског моста, дугачког 33 и широког три метра, који је био његова животна жеља, уложио више од 150.000 марака. Овај бизнисмен родом из села Шадићи у МЗ Попов Мост, који се након ратног избјеглиштва у Аустрији, вратио у Сарајево, а затим и у завичај, познат је као велики доброчинитељ за народ свог краја- једнако за Бошњаке и Србе.

Нови мост је замијенио дотрајалу висећу жичану ћуприју, преко које је саобраћај био забрањен. “ Стари мост је, због опасности преласка, већ био почео да раздваја двије обале и ја сам одлучио да саградим нови мост који ће бити трајно добро за све становнике долине Сутјеске”, истакао је Хајдаревић.

Он је раније обновио порушену џамију у Шадићима, издвојио је 100.000 КМ за асфалтирање локалног пута, а помогао је и обнову школе у Поповом Мосту, гдје већ годинама у клупама заједно сједе српска и бошњачка дјеца.

Сваке године Хајдаревић стипендира по једно бошњачко и српско дијете, а за Нову годину све ђаке редовно обрадује поклонима.

“ Надам се да нећу на овоме стати, јер долина Сутјеске и Тјентиште завређују пуно више пажње и не смију се заборавити, да бар дјелимично буду на оном нивоу као што је то било седамдесетих и осамдесетих година”.

На примјеру Хајдаревића потврђује се стара мудрост да је давање најсигурнија инвестиција, а он истиче да га кроз живот води мото да човјек вриједи онолико колико добрих дјела учини. “Све што сам помогао, на неки начин ми се вишеструко вратило у неком другом смислу и много сам срећан када видим задовољство на лицима мојих комшија”, рекао је Хајдаревић.

Он је додао да се труди да сваке године учини по неко добро дјело, не гледајући на вјеру и нацију, а да су му приоритет Тјентиште и Фоча.

Мост на Сутјесци повезао је двије обале, али је и додатно учврстио добросусједске односе између два народа. Налази се на стратешки веома важном мјесту, на око 15 километара од ушћа Сутјеске у Дрину и повезује десетак села са око 250 домаћинстава на двије обале.

“Мост нам много значи, повезује читаву долину Сутјеске. Свака част Хансу, ово је огроман подухват”, рекао је Милош Радовић из Поповог Моста. Његова комшиница Мирсада Кршо каже за Хајдаревића да их никад не заборавља. “Енес Хајдаревић је најбољи човјек, у свему нам помаже”, рекла је Кршо.

Начелник општине Фоча Радисав Машић, који је заједно са Хајдаревићем свечано отворио мост, рекао је да је ово риједак и лијеп примјер улагања у завичај, на који би многи могли да се угледају.

“Овај мост је више од пуког премошћавања двије обале, јер је он знак повратка живота у ове крајеве, повратка добре воље и финог односа и живота међу комшијама”, рекао је Машић.0 КОМЕНТАРА

 1. Тако то иде. Прво урадиш пут, па обновиш џамију, па стипендираш ђаке што своје што комшијске, па онда направиш добар мост, па неку фабрикицу да људи могу радити, па онда гледаш како се повећава број твојих, а смањује број комшија, па онда постанеш већина, па онда почнеш да купујеш земљу јер ти треба да се шириш…

  Свака част господину. Ако је овако паметно радио кад је избјегао уопште ме не чуди што је постао успјешан човјек. Оваквима Бог даје.

  А наш „Боготац“ прави ауто-пут до Гламоча и ауто-пут који води ниодакле у никуда. Њега не занима то што се по селима бори за државу. А нарочито селима у мрском источном дијелу РС који. Судећи према свим његовим досадашњим поступцима, мрски исток треба да умре или да се расели.

 2. Урош Нејаки,20.08.2016. 11:42:54[165

  Тако то иде. Прво урадиш пут, па обновиш џамију, па стипендираш ђаке што своје што комшијске, па онда направиш добар мост, па неку фабрикицу да људи могу радити, па онда гледаш како се повећава број твојих, а смањује број комшија, па онда постанеш већина, па онда почнеш да купујеш земљу јер ти треба да се шириш…

  Predlazem referendum.Pitanje neka glasi da li ste za to da se mjesna zajednica od sada zove Enesov Most.Posto je evidentno da Popov Most propao.

  Izvini ali morao sam na ovo reagovati ironicno.Jeli moguce ovakve stvari povezivati sa „moji“ „tvoji“?

  E jes paksu Enes,sta se tu pravi a „enes“,eh da je „milorad“…sve bi bilo potaman

 3. jasse,23.08.2016. 01:58:48[165781]

  Предлажи ти јаранико шта год желиш. Али само покушај да испратиш причу о овоме. Сљедећа на реду је фабрика. Господин Енес ће у њој запослити цијелу своју фамилију и пар комшија из реда других. Другар, на улазу у Попов мост, овога тренутка стоји табла Енесов мост. Мудрим људима никакав референдум да добију оно што желе. Само погледај слику у чланку и све је јасно као дан. Источни дио БиХ односно исток Српске је превише набусит и о људској ћуди у том поднебљу могу говорити само они који на том тлу живе. Колико видим, ти си очигледно довољно одмакнут.
  Кажем, свака част Енесу и његово дјело је за сваку похвалу. Српски предузетници би требали да се угледају на њега а не да инвестирају у куповину замкова по Дедињу.